Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije "Utisak nedelje" (2014)  |  EFJ: Odluka B92 o Utisku nedelje ''miriše na cenzuru''
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije "Utisak nedelje" (2014)

04. 10. 2014.

Izvor: Tanjug, Večernje novosti

EFJ: Odluka B92 o Utisku nedelje ''miriše na cenzuru''

Evropska federacija novinara (EFJ) podržala je danas svoje članice u Srbiji koje protestuju zbog odluke menadžmenta RTV B92 da ukine emitovanje emisije "Utisak nedelje" ocenjujući da takva odluka "miriše na cenzuru".

Kako je navedeno u saopštenju, EFJ je podržala Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) u protestu podsećajući da se emisija ''Utisak nedelje'', koju uređuje i vodi poznata novinarka Olja Bećković, emituje već 24 godinu i da je veoma popularna kod publike.

Iz EFJ-a ističu i da se ''Utisak nedelje'' smatra za jedan od retkih programa koji ''kritički ispituju rad vlade premijera Aleksandra Vučića''.

Podsetivši da je Olja Bećković odbila ponudu menadžmenta B92 da se emisija preseli na kablovski kanal u EFJ kažu da podržavaju takvu odluku Bećkovićke.

EFJ u saopštenju podseća i da je nedavno otkazana politička emisija Studija B, kao i na to da su pojedini veb portali zbog kritika vlasti bili mete hakerskih napada.

Kompanija B92 saopštila je juče da se napori i predlozi za poboljšanje saradnje sa autorkom emisije "Utisak nedelje" i Produkcijskom grupom "Mreža" nisu pokazali uspešnim, da Bećković svojim izjavama narušava profesionalnu etiku kako bi diskreditova B92 i da će saradnja ubuduće "predstavljati težak izazov".

Sa druge strane, Bećković je, kako su preneli mediji, rekla da ne razume saopštenje te da je iz B92 niko nije zvanicno kontaktirao.

Istakla je i da, što se nje tice, ona sa B92 ima važeći ugovor do marta te da očekuje od njih da se ponašaju profesionalno, da poštuju ugovor i da radi u nedelju.

''Utisak nedelje'' bio je danas tema i sednice skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje na kojoj je predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Goran Karadžić rekao da regulator nije glavni i odgovorni urednik medija i nema ovlašćenja da na program stavlja i skida jednu emisiju sa programa, jer bi to bila diktatura.

"To može biti problem sa političkog stanovišta, ali sa stanovišta regulatora ništa ne dešava," rekao je Karadžić dodajući da će se sa posebnom pažnjom u narednom periodu odnositi prema političkom pluralizmu.

On je dodao i da, kada je reč o Televziji B92, ta kuća i dalje emituje najveći broj sati informativnog programa u odnosu na druge televizije.

Odgovarajući na pitanja poslanika većine i opozicije, koji su se međusobno optuživali za uvođenje cenzure i stanje u medijima, Karadžić je rekao da je vlasnička struktura TV B92 u poptunosti poznata, da je vlasnik tizvesni Kipranin Stefanos Papodopulos, kao i mali akcionari.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi