Naslovna  |  Aktuelno  |  Akcija UNS-a i Kurira za izradu statua herojima  |  U čast vere i heroja golgote
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Akcija UNS-a i Kurira za izradu statua herojima

20. 01. 2017.

Autor: S. Hadžibugarčić Izvor: Kurir

U čast vere i heroja golgote

Zima grize kožu, probija kosti i ledi krv. Ali to nije sprečio više od 330 plivača da se na Bogojavljenje na Dunavu nadmeću za časni krst i podrže akciju „Adrija medija grupe", lista Kurir i Udruženja novinara Srbije „Izgradimo statue herojima Albanske golgote na ostrvu Vido".

Prepun Hram Svetog oca Nikolaja odzvanjao je liturgijom na kojoj su se plivači okupili u čast praznika. Kada su posle molitve, uz gromoglasnu pesmu, plivači krenuli u litiju ulicama Zemuna, prolaznicima se ježila koža. Odjekuju stihovi „Hriste, bože“ i „Oj, Kosovo, Kosovo“. Blagoslov  Prvi red plivača nosi transparent s pozivom da se u čast heroja Albanske golgote izgrade statue na ostrvu Vido. Ispred njih patrijarh. Krst u svečanim uniformama nose pripadnici Žandarmerije.

Svi znaju da se danas pliva drugačije: ne samo za simbol nego i u čast onih koji su otadžbini dali svoj život. Stiže se na Zemunski kej. Patrijarh otkriva statuu Plivača, koja je postala još jedan simbol verujućih. Skulptura je rad akademske vajarke Kristine Tripković.  Njegova svetost drži molitvu i  Prejubilarnog, 20. plivanja otkriven je  spomenik Plivaču.

Plivalo se i na Adi

Na jezeru bilo 60 takmičara

Na beogradskoj Adi Ciganliji održano je tradicionalno 19. plivanje za časni krst. Uprkos veoma hladnom vremenu, 60 takmičara, medu kojima su bili pripadnici Vojske Srbije i Žandarmerije, članovi SVIBOR i tri gosta iz Ruske Federacije, plivali su za veru, čast i prestiž. Najuspešniji u tom poduhvatu za koji se osmele samo najhrabriji bio je kadet četvrte godine Vojne akademije Aleksa Dragaš.

Zvornik

Marijana Krkalović (20) iz Zvornika (RS) pobednik je u plivanju za bogojavljenski krst koje jejuče po deseti put održano na Zvorničkom jezeru kod HE ,'Zvornik". Ona je bila najbrža u konkurenciji devet plivača, druga devojka bila je Dragana Stevanović. U hladnom malozvorničkom jezeru ove godine bilo je manje plivača nego obično uprkos jubileju manifestacije.

Kragujevac 

Devojka vitez!

Vitešku titulu nosioca bogojavljenskog krsta u Kragujevcu ove godine osvojila je jedna dvadesettrogodišnja devojka Tijana Mirković. Ona je u ledenoj vodi jezera u Šumaricama, u konkurenciji 32 muškarca, prva preplivala razdaljinu od 33 metra do bogojavljenskog krsta.  Tamari je ovo bilo drugo učešće u bogojavljenskom plivanju za krstčasni.

Loznica 

U Drini plivale i dame

Dvadesetogodišnji Đorđe Rakić iz Loznice pobednik je trećeg plivanja za bogojavljenski krst koje je održano na Drini kod Šepačkog mosta. Među damama najbrža je bila Lozničanka Nada Nikolić, majka tri ćerke.

Čačak 

Student pobedio

U takmičenju plivanja za bogojavljenski krst u zaleđenoj Zapadnoj Moravi u Čačku učestvovalo je oko 70 muškaraca, a do krsta je prvi doplivao Čačanin Anđelko Kovačević (23). Pored Čačana, za bogojavljenski krst plivali su i pripadnici Vojske Srbije iz garnizona u Lađevcima kod Kraljeva.

U čast predaka

Plivači koji u tom trenutku kleče ustaju i kreču ka Dunavu uz povik „Duša Bogu, Srbija narodu! Za koga? Za Srbiju!“ U skoro zaleđenu vodu bacaju se bez oklevanja, u grupama. Do krsta je prvi doplivao starešina plivača Slaviša Ivanović i podsetio sve: 

- Danas se niko ne takmiči! Svi smo pobednici! Ko god danas uđe u vodu, on je pobednik! Od patrijarha dobijabogojavljenski krst, plašt i medaljon Svetog Save. Na licima plivača ponos. Koža im je crvena, promrzli su, ali nikome, kažu, nije hladno.

- Ne može ni da vam bude hladno kad znate da je naša trka posvećena stradalima u Albanskoj golgoti, herojima koji su dali svoj život za očuvanje srpskog naroda. Hvala im - poručuje Slaviša, profesionalni kaskader.

Vlasotince

Miloš Tošić osvojio časni krst

Pobednik jedanaeste trke za bogojavljenski krst, pred više hiljada posetilaca na gradskom jezeru u centru Vlasotinca, u kojoj su učestvovala 32 plivača iz Srbije i Rusije, bio je Miloš Tošić (22), student četvrte godine Građevinskog fakulteta. On je bio najbrži u Ledenoj Vlasini, čijajetemperatura u podne bila samo dva stepena.

Surdulica 

Prvi put u  Vlasinskom jezeru

Više od 20 mladića i dve devojke učestvovali su u plivanju za bogojavljenski krst. Mladić iz Surdulice prvi je doplivao do časnog krsta, ali su pobednici svi koji su učestvovali u plivanju u zaleđenom jezeru na 1.200 metara visine, izjavio je predsednik Skupštine opštine Surdulica Novica Tončev.

Ulcinj 

Plivalo se i u Crnoj Gori

Bogojavljensko plivanje održano je u Ulcinju, a najmlađi učesnik bioje devetogodišnji Stefan Andrović.

Priključite se akciji

Pošaljite SMS sa 180 na 3030

Ovogodišnje bogojavljensko plivanje koje je održano u mnogim gradovima naše zemlje posvećeno je akciji „Adrija medija grupe", lista Kurir i Udruženja novinara Srbije „Izgradimo statue herojima Albanske golgote na ostrvu Vido". Ukucajte SMS i pošaljite na 3030. Cena poruke je 100 dinara.  Uplatu možete izvršiti i preko dinarskog računa 170-0030003646031-73, kao i deviznog računa  R535170003000364603076 Subotica

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi