Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Akcija UNS-a i Kurira za izradu statua herojima

06. 05. 2016.

Autor: Jelena S. Spasić Izvor: Kurir

Heroje nismo zaboravili

Dnevne novine Kurir i Aleksandar Rodić lično svesni su značaja čuvanja slavne srpske tradicije i identiteta.

Kurir akcijom „Izradimo statue herojima Albanske golgote na ostrvu Vido“, koju sprovodi u saradnji sa Udruženjem novinara Srbije (UNS), pomaže završetku mauzoleja na Vidu, a donacijom od 200.000 dinara želi da doprinese što bržoj realizaciji projekta.

- Želimo svesrdno da pomognemo da sačuvamo sećanje na teške i slavne dane srpske istorije. Smatram ljudskom i moralnom dužnošću da se završetkom spomen-kosturnice na „ostrvu smrti“ odužimo našim precima, junacima iz Prvog svetskog rata, koji su se prolazeći kroz golgotu i užasna stradanja borili do kraja časno i svim srcem za Srbiju i nas, njihova pokolenja.

Dugujemo im sve - što postojimo, što imamo svoju državu - majku Srbiju, a najmanje što možemo da uradimo jeste da gajimo sećanja na njih, naše dede i pradede srpske junake - rekao je Aleksandar Rodić.

On je naglasio da je Kuriru i njemu lično velika čast što su deo ovog projekta, čija je realizacija upravo u godini u kojoj se obeležava vek od iskrcavanja srpske vojske, države i izbeglica na grčko ostrvo Krf.

- Izradom bronzanih statua srpskih ratnika, prema originalnom projektu čuvenog arhitekte Nikolaja Krasnova, koji ga je uradio još 1938. godine, mauzolej na Vidu će konačno dobiti pun oblik i biti zaokružena celina, koja će celom svetu kazivati o slavnim danima srpske istorije. I upravo zato velika nam je čast što je Kurir deo ovog značajnog projekta - zaključio je Aleksandar Rodić.

Sve javno

Transparentno

Kurir će jednom nedeljno objavljivati sve donacije (ime donatora i iznos) na svom sajtu, kao i sve isplate, što će preuzimati sa sajta UNS, koji će, kao organizator projekta, redovno objavljivati sve uplate i isplate na www.uns.org.rs. 

Sve sugestije i komentare možete poslati na imejl-adresu naše redakcije akcijavido@kurir-info.rs.

Kako donirati novac

Računi za uplatu donacija otvoreni su u UniCredit banci,

i to dinarski 
170-0030003646031-73

devizni 
RS35170003000364603076

Primalac:
Udruženje novinara Srbije
Resavska 28
Beograd

Svrha plaćanja: donacija za izradu bronzanih statua za mauzolej na ostrvu Vido

Kurjaci rastrzali mrtve Srbe

Putem se već sretaju oni koji su malaksali, koji su klonuli, pa napustili svoje društvo i ostali kraj puta. Sretaju se već i samrtnici koje je glad i mraz savladao i koji su se kraj druma povukli i predali laganoj smrti koja ih već grčevito grli.

Sretaju se već i mrtvi koji su tu ostali juče i prekjuče i čije je telo već sneg zavejao, a u snegu se obeležio trag kurjaka koji su namirisali lešinu, obišli je pa će noćas, kad planina bude pusta i mirna, doći da je rastrgnu. Što dublje u planinu, to je pojava sve češća; mrtvi ljudi i mrtvi konji sve češće kite staze, tako da klanci, kroz koje begunci hode, već počinju ličiti na kosturnice“, napisao je u svojoj knjizi „Devetsto petnaesta - tragedija jednog naroda“ slavni komediograf Branislav Nušić, koji je prešao Albaniju i iskrcao se na Krf.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi