Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Адвокати одбране: Ако је НН лице убило Ћурувију, окривљени су слободни; Тужилац Мандић: Законито тражим казне од по 40 година затвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

06. 12. 2022.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Адвокати одбране: Ако је НН лице убило Ћурувију, окривљени су слободни; Тужилац Мандић: Законито тражим казне од по 40 година затвора

Другог дана јавне седнице Апелационог суда у Београду која се одржава по жалбама на пресуду за убиство Славка Ћурувије, издавача Дневног телеграфа и Европљанина, и адвокати осуђених критиковали су закључак суда да је починилац НН лице.

Излазак из Апелационог суда окривљених Радоњића и Ромића уз присуство адвоката (фото: УНС/ Д. Бјелица)

Првог дана расправе пресуду је „напао“ заменик тужиоца за организовани криминал Миленко Мандић речима да има сасвим довољно доказа за осуду Мирослава Курака који је у бекству, као извршиоца, помагача Ратка Ромића и организатора Милана Радоњића и Радомира Марковића, водећих људи службе Државне безбедности у време убиства Ћурувије.

Иако су се тужилац и одбрана сложили да је првостепени суд прекорачио надлежности наводећи да је НН лице убило Ћурувију, расправа је продубљена када је у питању жалба на висину казне.

Тужилац је у жалби тражио да казна буде максимална, 40 година, док је адвокат првоокривљеног Радомира Марковића, некадашњег шефа Државне безбедности, рекао да захтевана казна затвора не може бити већа од 15 година. 

И тужилац у овом поступку јуче и Марковићев адвокат Владимир Маринков данас тражили су од Апелационог суда да отвори претрес како би се извели докази који и једној и другој страни треба да омогуће да докажу своје тврдње.

НН убица у пресуди

„Кривице Радомира Марковића нема“, рекао је на почетку Маринков.

Истакао је да кривично дело које се ставља на терет Марковићу „није постојало тада“ , да је „појам организоване криминалне групе уведен 2005. године“ и да суд пред којим је суђено за убиство Ћурувије, Посебно одељење Вишег суда за организовани криминал, није за то надлежан.

Овај адвокат се позвао на Европску конвенцију о заштити људских права и слобода за свог брањеника и у више наврата указивао суду како ће, ако буде осуђујућа, пресуда бити штетна по правосуђе у Србији и да ће се наћи пред Европским судом за људска права.

Пошто пото донета пресуда, казао је Маринков, без доказа о кривици била би „Пирова победа“.

Маринков је говорио да у првостепеној пресуди којом су четворица окривљених осуђена на укупно 100 година затвора, суд уводи ново, НН лице, али не наводи из којих доказа.

„Ако је извршилац НН лице, како је суд одлучио, могао је само да ослободи окривљене“, закључио је Маринков.

Он је приговорио и да су извештаји базних станица мобилних оператера на основу којих је утврђено кретање и учестали контакти на дан Ћурувијиног убиства четворице првостепено осуђених, материјал чију аутентичност није могуће испитати.

На незаконитим доказима, рекао је Маринков мислећи на извештаје о телефонској комуникацији, не може се заснивати пресуда.

Да се ради о компромитованом материјалу потркепљивао је тиме што у доказном материјалу нема евиденције о телефонским разговорима Стевана Никчевића, који је у време Ћурувијиног убиства био заменик Милана Радоњића.

О непосредно надређеном Радоњићу Никчевић је изјавио да није поштовао субординацију и да је давао усмене налоге који су били обавезујући за оперативце службе.

Адвокат Маринков је говорећи о кључним доказима, телефонским разговорима, рекао како су законске обавезе мобилних оператера биле да после годину дана унишите податке, а да су о телефонској комуникацији четворице осуђених ти подаци добијени шест, односно 12 година касније.

Адвокат некадашњег шефа Државне безбедности оспоравао је и исказ Милорада Улемека Легије у ком је тврдио да се крајем марта 1999. године срео са Марковићем и да је тада одбио да изврши налог по ком би учествовао у Ћурувијином убиству.

„Радомир Марковић у потпуности оспорава наводе Улемека. Никада са њим није разговарао о Ћурувији. Није могуће било проверити наводе из исказа Улемека датог у истрази јер је одбио да сведочи у главном претресу“, рекао је Маринков.

Маринков је говорио како је Легијина фирма „Алфа тим“ била ангажована на обезбеђењу објеката у власништву Ћурувије и у једном моменту самог Ћурувије, али да на дан убиства није било обезбеђења.

„О овом конкретном случају немам никаквих сазнања, нити конкретних доказа“, цитирао је Маринков да је рекао Улемек Легија о убиству Ћурувије.

На исти исказ позвала се касније у свом обраћању суду Зора Добричанин Никодиновић која је говорила да су некредибилни сведоци уз Легију и Милош и Александар Симовић, Дејан Миленковић Багзи...

Немамо шта да причамо

Бранилац Мирослава Курака адвокат Стеван Протић рекао је како у оптужном акту има четири особе, а да је осуђено пет „што је у инат здравој памети“.

„Не постоји доказ да је Курак пуцао“, рекао је Протић.

Мишљење тужиоца не може бити доказ на основу ког ће се засновати пресуда, рекао је адвокат јединог осуђеног који је у бекству.

На данашњој јавној седници одговарала је на жалбу тужиоца и Зора Добричанин Никодиновић, бранилац Радоњића и Ромића.

„Тужилац је упоран да додаје нове чињенице и конструкције. У жалбу има нов сценарио како се тај догађај догодио“, рекла је.

Као и адвокат Радомира Марковића критиковала је захтев тужиоца да суд донесе пресуду убицама Славка Ћурувије по којима би их казнио на по 40 година затвора,

За извршено кривично дело пре 2001. године, навела је, тражити 40 година, немамо шта да причамо, то је више него много.

„Лично сам познавала Мирослава Курака. Био је један од најлепших момака у Београду. Не постоји женска особа која га не би упамтила. Да га побрка Бранка Прпа, то је немогуће“, навела је Зора Добричанин осврнувши се на сведочење Ћурувијине партнерке која је била уз њега када је убијен.

Ова адвокатица је говорила да су особе које су покушале да убију Курака и Ромића тужилаштву требало да буду непристрасни сведоци.

„Тужиочеви сведоци, најпре Улемек Легија, ништа није рекао за моје клијенте. То је све оговарање“, навела је.

Никодиновић Добричаин је у судници тражила да тужилац једнако као што је у случају Ћурувија, уложи енергију у решавање убиства адвоката Мише Огњановића.

Законито и дозвољено- 40 година

Тужилац Мандић је тражио реч на самом крају како би образложио основаност захтева да окривљени буду осуђени на максималне казне.

„Потпуно је законита и дозвољена казна од 40 година“, рекао је Мандић.

Постоји, навео је, тачно наведено када је укинута смртна казна, када је уведена казна од 40 година, рекао је и позвао се на прописе.

Судија Нада Хаџи Перић рекла је да ће суд ценити све што је изнето и да нема потребе да тужилац образлаже даље свој захтев о висини казне.

Јавна седница Апелационог суда која је отворена по жалбама тужиоца и осуђених за убиство Славка Ћурувије наставља се сутра од 10 сати.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси