Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Апелациони суд позвао Милорада Улемека Легију да поново сведочи у процесу за убиство Славка Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 02. 2023.

Аутор: Тамара Спаић Извор: Цензоловка

Апелациони суд позвао Милорада Улемека Легију да поново сведочи у процесу за убиство Славка Ћурувије

Апелациони суд, који ће почетком марта отворити претрес током којег ће донети коначну пресуду четворици оптужених због убиства новинара Славка Ћурувије, позвао Милорада Улемека Легију и Милоша и Александра Симовића, који су у истрази говорили о умешаности припадника Службе у злочин, али је делове њихових сведочења првостепени суд избацио.

На претрес пред Апелационим судом, којим 6. марта почиње финална фаза судског процеса за убиство новинара и издавача Славка Ћурувије, позвани су да сведоче Милорад Луковић Легија и браћа Александар и Милош Симовић.

Они ће у суд бити спроведени из затвора Забела где издржавају казне за убиство премијера Зорана Ђинђића, четвороструко убиство на Ибарској магистрали, убиство Ивана Стамболића и друге злочине.

Искази Милорада Луковића Легије, некадашњег команданта Јединице за специјалне операције, која је извршила политичка убиства и била у саставу Ресора државне безбедности, као и браће Симовић, припадника “земунског криминалног клана”, важни су за оптужницу и пресуду Радомиру Марковићу, Милану Радоњићу, Мирославу Кураку и Ратку Ромићу, оптужених да су у априлу 1999. године организовали и убили једног од најпознатијих и најхрабријих новинара зато што је представљао претњу тадашњем режиму.

Улемек и браћа Симовић су у сведочењима пред тужиоцем изнели сазнања о томе да је тадашњи први човек тајне службе Србије Радомир Марковић тражио да се убије Славко Ћурувија, као и да су непосредни извршиоци убиства Мирослав Курак и Ратко Ромић.

Најчешће помињана сведочења током суђења

Само су се једном појавили на суђењу, у септембру 2016. године, када су одбили да одговарају на питања јер им, како су наводила посебно браћа Симовић, неко прети, али су сва тројица потврдила да остају при својим исказима датим Тужилаштву за организовани криминал 2014. године.

У међувремену су њихова сведочења била најчешће помињана током суђења. Одбрана се из петних жила трудила да их побије. Тужилаштво их испоставља као важне доказе. На њих се ослањају и две првостепене пресуде којима су четворица високо рангираних припадника Ресора државне безбедности осуђени на укупно 100 година затвора.

У жалби тужиоца Миленка Мандића, коју је Апелационом суду поднео на првостепену осуђујућу пресуду, такође се ставља акценат на ова сведочења, а посебно на сведочење Милорада Улемека Легије.

Мандић, који тражи да се четворица окривљених осуде на најстроже казне од укупно 140 година затвора, истакао је пред Апелационим судом да је првостепени суд незаконито избацио делове Улемековог сведочења и да је због тога дошао до погрешног закључка да је Славка Ћурувију убило НН лице.

Ромић и Курак, кога оптужница терети да је пуцао, у пресуди су означени као саучесници који су на лицу места, незнано како, омогућили трећем, НН лицу да изврши убиство.

На јавној седници Апелационог суда, у децембру прошле године, тужилац Мандић је истакао да се „првостепена пресуда заснива на погрешно утврђеном чињеничном стању и зато су казне благе. Суд је пропустио да утврди чињенице”, јер није, како тврди Мандић, узео у обзир целовито сведочење Улемека.

“Искази сведока су јединствени, кад год да их је дао, и зато ниједан исказ није сувишан. Суд је направио нејасан и противречан избор и створио процесну могућност која не омогућава да се

одреди право чињенично стање”, рекао је тада Мандић.

Одлука Апелационог судског већа да позове и саслуша Милорада Улемека Легију, Александра и Милоша Симовића делује као логичан одговор на примедбе тужиоца Миленка Мандића.

Тешко је, због ранијег понашања ових сведока, предвидети како ће изгледати њихово ново појављивање пред судом.

Једно је сигурно, заинтересованост медија и јавности за судски случај који се срамно развлачи већ девет година и то за убиство почињено пре 24 године, биће максимално појачано. Заинтересована јавност, домаћа и међународна, има неподељен став да је Ћурувију убила држава, односно злочиначки режим Слободана Милошевића, и да је оптужница чврста, колико год је то могуће у стварима у које су уплетени и данас активни центри моћи “дубоке државе”. 

Ружић: Сведочење Легије више у корист тужиоца

Слободан Ружић, адвокат Славкове деце Јелене и Радета, оцењује за Цензоловку да би ови сведоци могли да буду плус за тужиоца:

“Улемек и браћа Симовић су у истрази говорили о својим сазнањима ко је убио Славка, а на главном претресу су одбили о томе да говоре, наводно због страха. Претпостављам да другостепени суд хоће да покуша да их поново саслуша, надајући се да би могли да помогну у расветљавању чињеничног стања. По мом мишљењу, то је више у корист тужиоца, него окривљених и њихових бранилаца”, каже адвокат Ружић.

 

 

Улемек и пред судом оптужио Марковића, Курака и Ромића за убиство Ћурувије

У исказу Тужилаштву за организовани криминал у јануару 2014.г, датом у пожаревачком затвору Забела, Улемек је говорио о састанку с Радомиром Марковићем који се догодио десетак дана пре убиства Ћурувије.

Улемек је сведочио да му је Марковић на том састанку рекао да је „потребно да се уклони једно лице које тренутно својим непријатељским делатностима озбиљно угрожава безбедност државе“.

Како се наводи у деловима оптужнице које су медији преносили, Улемек је у првом тренутку одбио задатак, правдајући се обавезама на Косову. Двадесетак дана касније Улемек је ипак понудио да његова јединица изврши задатак, али му је одговорено да је то „већ завршено“. Он тврди да је касније закључио да је реч о Ћурувији.

На првом појављивању на суђењу у Суду за оганизовани криминал, Улемек је на почетку рекао је да нема непосредна сазнања о убиству Славка Ћурувије, али да има информације које је добио од тадашњег начелника РДБ-а, оптуженог Радомира Марковића:

“Позвао ме је 2000. због хапшења једног лица, па сам га питао ко ће да буду навигатори испред РДБ-а, а он ми је рекао ‘ови Радоњини што су убили Ћурувију’. Видео сам господина Ромића и господина Курака испред његове канцеларије и с њима сам се онда договарао о тој акцији хапшења”, рекао је тада Улемек.

Улемек на главном претресу није хтео да одговара на питања тужилаца о разговорима с некадашњим вођом “земунског клана” Душаном Спасојевићем о Ромићу и Кураку, нити о томе да ли је “земунски клан” пратио Курака и Ромића и да ли је требало да они буду ликвидирани, како је тврдио у истрази. Улемек се позвао на право да одбије одговор који би могао да га изложи новом кривичном гоњењу.

На питање тужиоца да ли му прете и ко му прети, Милорад Улемек је рекао да му “прете последњих 15 година”, али је касније додао да су претње везане за његово сведочење у случају убиства Славка Ћурувије.

“Нема потребе да о томе причам, то сам ја већ решио… Претили су ми физичком ликвидацијом, породицом, децом… између осталог…. То ћу ја решити.”

На питање окривљеног Ратка Ромића да ли му је он претио, Улемек је одговорио да директно није, односно да можда јесте, а можда није. На Ромићево питање да ли му је Мирослав Курак претио, Улемек је одговорио да не зна: „Не знам. Није се представио, а ко је кога слао, то ћемо да видимо“.

Како су се на суђењу понашали Милош и Александар Симовић

Милош Симовић сведочио је први пут на суду дан након Улемека и на питање Снежане Јовановић, председнице судског већа које је два пута донело првостепену осуђујућу пресуду против четворице оптужених, да ли остаје при исказу који је дао тужиоцу у јануару 2014.г, рекао:

„Глупо је да повлачим исказ, остаћу при изјави коју сам дао, нећу ништа додавати нити одузимати.“

У истрази Милош Симовић је рекао да је од Улемека чуо да је Ћурувија убијен по налогу Радомира Марковића и да је „Државна безбедност, по налогу Марковића, убила Ћурувију“.

Рекао је и да је Улемек од њега тражио да убије Ромића и Курака. А да му је у клубу „Бомбај“ показао на Ромића и Курака рекавши: „Запамти их добро, они су урадили Ћурку, треба да се почисте, не сме да буде грешке“.

Одбио је да сведочи на суду речима: „Из страха за своју породицу не желим да одговарам на питања, а и незадовољан сам Тужилаштвом“

И Александар Симовић је на свом првом и једином појављивању пред судом одбио да сведочи:

„Ја данас не могу да се изјашњавам и не могу да сведочим у овом процесу“, а на питање судије зашто навео је “Да не бих своју породицу довео у непријатну ситуацију“ и “Не желим да своју породицу доводим у  ситуацију прогона због неких мојих изјава“. Одбио је да одговори на питање да ли се осећа угроженим. 

Јако обезбеђење за Легију

Спровођење Милорада Улемека Легије из затвора у судницу 2016. године изведено је под максималним мерама обезбеђења. Његово спровођење је пратила колона возила, а из ваздуха је надгледао хеликоптер. Устаничка улица, у којој се налази Специјални суд, била је блокирана.

У суду је био окружен петорицом полицајаца, као и браћа Милош и Александар Симовић. Сва тројица доведена су у суд са лисицама на рукама, које су им скидане током сведочења.

Милорад Улемек је у затвору од 2. маја 2004. године, када се сам предао, након више од годину дана скривања после убиства премијера Србије.

Апелациони суд резервисао девет дана за претрес

Апелациони суд је у децембру прошле године одржао тродневну јавну седницу на којој су тужилац и одбрана износили аргументе против пресуде првостепеног суда из децембра 2021. године. Врло брзо након тога, објавио је одлуку да отвори претрес, јер првостепени суд, ни после поновљеног поступка, није уважио примедбе Апелационог суда због којих је прва првостепена пресуда оборена. Најважнија примедба је прекорачење оптужнице, јер првостепени суд је у пресуди навео да је непосредни извршилац НН лице које се у оптужници не помиње, него су за непосредно извршење оптужени Курак и Ромић.

Апелација је одредила да ће се претрес одржати од 6. до 10. марта, а уколико не буде довршен за тих пет дана, резервисани су и додатни термини од 28. до 31. марта. За сада је одлучено да се поново изведе доказ саслушањем Улемека и браће Симовић, а о осталим доказним предлозима биће одлучено накнадно.

“Да ли ће доћи до закључења претреса од 6. до 10. марта може да се изјасни само судско веће пошто се заказани претрес одржи, али оно што је извесно је да Апелациони суд мора да правноснажно оконча поступак, јер је првостепена пресуда већ била једном укидана”, рекла је за Цензоловку Мирјана Пиљић, портпаролка Апелационог суда.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси