Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Г17 не прихвата измене
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 08. 2009.

Извор: Блиц

Г17 не прихвата измене


Преговори о промени Закона о јавном информисању са Либерално-демократском странком завршени су што се тиче Г17 плус и ништа неће бити промењено у владином предлогу, речено је јуче незванично „Блицу“ у овој странци
.

У владајућој коалицији су и даље уверени да је обезбеђена скупштинска већина за изгласавање закона, иако ЛДП, странка од чијих гласова та већина зависи, и даље тврди да су „преговори са ДС и Г17 плус у току“ и да „они инсистирају на амандманима који су договорени са ОЕБС и Независним удружењем новинара Србије“.

Промене Закона о јавном информисању којима Влада Србије у медијску сферу уводи цензуру и могућност затварања медија који им нису по вољи, како тврде домаћа и страна новинарска удружења, највероватније ће, дакле, бити усвојене у Скупштини Србије уз тесну већину и упркос свему.

 Како упућени у политичке игре тврде, „гласовима ЛДП биће омогућено усвајање владиног предлога“. У ЛДП, међутим, тврде супротно.- Суштина нашег ангажовања на покушају да се промени владин предлог јесте да сачувамо Владу Србије од пада и спречимо да на власт дође коалиција напредњака и радикала.

У међународним организацијама нас убеђују да од тога да ли ће закон проћи зависи опстанак Владе, иако је функционер Г17 плус недавно изјавила да ова странка неће обарати Владу само због једног закона - каже за „Блиц“ извор из врха ЛДП.По верзији саговорника из ове странке, која са својих десет гласова у Скупштини треба да „спасе“ владајућу коалицију од „принципијелног става“ СПС-ПУПС-ЈС да су против закона због своје хипотеке из прошлости, преговори о промени закона још трају.

- Из Демократске странке смо добили одговор да Г17 плус није прихватио наше амандмане који се пре свега тичу тога да се брише одредба о забрани изласка гласила у случају тромесечне блокаде рачуна и забрани преношења оснивачких права на гласилима. ДС би прихватио овај први захтев, док за други тврди да није ни споран и да су вољни да нам то објасне. Ми смо им јуче одговорили да у случају неприхватања наших захтева нећемо гласати за закон, и то је ултиматум. Не можемо ми да спасавамо дављеника тако што ћемо се сами удавити - категоричан је наш саговорник из ЛДП у уверавању да неће гласати за владин предлог ако се не уваже захтеви ове странке.

Апсурдно је да се уопште не преговара о промени висине запрећених казни због којих је пре свега владин предлог критикован у ОЕБС где тврде да се њима уводи могућност да Влада затвара медије, а новинари уведу аутоцензуру, као и у Асоцијацији медија. Због високих казни, пре свега, УНС и Међународна федерација новинара траже повлачење закона из Скупштине. Такође је занемарена и важна критика ОЕБС да се хитном променом медијских закона, која се догађа други пут ове године, утиче на лош квалитет целокупне медијске регулативе.

Председница УНС Љиљана Смајловић најавила је да ће на дан гласања, у понедељак 31. августа испред Скупштине бити организовано потписивање петиције против закона. Она је рекла да ће, уколико закон буде усвојен, тражити од председника Србије Бориса Тадића да не потпише указ о проглашењу закона.

Антрфиле :

Премијер Мирко Цветковић изразио је јуче уверење да ће предлог Закона о информисању добити потребну већину у Скупштини Србије. Цветковић је рекао да не постоји процедурална могућност да се измени предлог Закона о информисању, истичући да тај закон мора да иде на гласање. Он је подсетио да постоји процедура која се односи на све законе и која каже да по завршетку расправе о одређеном закону, када се закаже гласање, никакве измене тог закона више нису могуће.

Тамара Спаић






Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси