Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одлазак новинара великана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 10. 2013.

Аутор: Е. В. Н. Извор: Вечерње новости

Одлазак новинара великана

Александар Тијанић, директор Радио-телевизије Србије, преминуо је јуче у 64. години. Тијанићу је око 17 часова позлило испред зграде у којој је живео, у Булевару Михајла Пупина у Београду. На позив комшија, које су притекле у помоћ, стигла је екипа Хитне помоћи, која га је у улазу пронашла без свести. Није дисао, нити је имао пулс. Лекари су покушали да га реанимирају, али без успеха.

У 17.48 констатовали су смрт и позвали полицијску екипу да направи увиђај. Према првим лекарским проценама - издало је срце! Највероватније је преминуо услед инфаркта. Његово здравље последњих година било је веома нарушено.

Имао је уграђене стентове и бај-пас, боловао од дијабетеса... Борац и човек велике енергије, радио је до последњег дана и трудио се да обезбеди бољи положај јавног сервиса, на чијем челу је био од 2004. године. И јуче је био на свом радном месту. Последњи пут пред камерама се појавио 23. октобра, током јавне расправе о нацртима медијских закона.

Његова новинарска биографија била је једна од најбогатијих на овим просторима. Каријеру је започео у НИН-у, у коме је постао познат. Као истакнути новинар „Политикине“ куће именован је за главног и одговорног уредника двонедељника „Интервју“.

Његове колумне у многобројним дневним новинама и недељницима ушле су у новинарску историју. Током осамдесетих писао је за загребачки „Старт“ и „Данас“, као и сплитску „Недељну Далмацију“. Истицао се критичким приступом.

Објављивао је колумне и у љубљанској „Младини“ и сарајевском „Ослобођењу“. Водио је емисију „Три плус три“ РТВ Београд, као и „Јутелову“ емисију „Умијеће живљења“.

Од 1991. посветио се уређивању „Спортског журнала“. Шест година касније покренуо је лист „Грађанин“, који није био дугог века. Оснивач је телевизије „Политика“ и њен први директор.

Био је први директор БК телевизије. Писао је и за „Дневни телеграф“ и недељник „Европљанин“. У његовој биографији остаће убележено да је 1996. именован за министра информисања у влади Мирка Марјановића и да је након само пет месеци дао оставку.

За првог човека јавног сервиса биран је два пута, 2004. и 2009. године. Тијанић је једна од најзначајнијих личности српског новинарства. Колумнама је гађао храбро, право у мету, многе телевизије подигао је „на ноге“, знао је како се праве тиражи, рејтинзи и гледаност. Из његове „школе“ изашле су генерације врсних новинара.

Тијанић је рођен 13. децембра 1949. године у Ђаковици. Живео је у Подујеву, Приштини и Београду. Ожењен је и отац двоје деце - ћерке Зару и сина Стефана.

Ивица Дачић, премијер

Утицајан сведок историје

Председник Владе Србије Ивица Дачић упутио је телеграм саучешћа породици Александра Тијанића поводом његове изненадне смрти:

- Александар Тијанић био је један од најбољих српских новинара, важан и утицајан сведок српске и југословенске историје у последње четири деценије.

Александар Вучић, први потпредседник Владе

Најдубље саучешће

Први потпредседник Владе и председник Српске напредне странке Александар Вучић упутио је изразе најдубљег саучешћа у своје, и у име Српске напредне странке, поводом смрти директора Радио-телевизије Србије Александра Тијанића. Вучић је упутио саучешће породици Александра Тијанића, као и запосленима на РТС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси