Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тешка времена за хуманост
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 07. 2013.

Аутор: Владимир Трумић Извор: Политика

Тешка времена за хуманост

Хуманитарни радио из Крагујевца једини је радио на Балкану који се бави проблемима особа са инвалидитетом. Основао га је Бранко Лукић, некадашњи музичар који је изгубио вид са 16 година и који налази задовољство у овом послу јер најбоље зна како да помогне другима.

 

Он каже да радио нема длаке на језику, али за сада нема довољну слушаност и самим тим не може да допре до свих људи којима се обраћамо. Очекујемо помоћ од колега и медија, друштва и организација које се баве хуманитарним радом

Хуманитарни радио постоји већ 15 месеци. „Слободна Европа" и „Глас Америке" су први изашли у сусрет оснивачу Бранку Лукићу, донирали опрему и са њима има најбољу сарадњу.

На таласима овог радија емитују се вести и поједини информативни програми ових станица.

- Људи су постали „неверне Томе" због великог броја превара, проневера и злоупотреба. То се дешава у свим сферама друштва. Основао самХуманитарни радио јер сам сматрао да је људима потребан медиј који ће 24 сата дневно уз музику и говорне емисије истовремено да едукује и да се бори против дискриминације и предрасуда, стереотипа и баријера.

Намењен је особама са инвалидитетом и особама које су на било који начин угрожене. Ја сам у животу упознао много људи са посебним потребама и одлично знам какав је живот тих људи, каже Бранко Лукић, који је уједно и главни уредник и водитељ програма.

-  У последње време је јако тешко бавити се хуманитарним радом. Највећи број људи са посебним потребама живи јако тешко. Скучени су у простору, живе у самоћи, има много старих и немоћних особа који су још и инвалиди. Дешавало се да организације из иностранства пошаљу помоћ али та средства не стигну до оних којима су намењена.

Брига о особама са инвалидитетом мора да буде на знатно вишем нивоу. Наш радио жели да се бори, немамо длаке на језику, али за сада немамо довољну слушаност и самим тим не можемо да допремо до свих људи којима се обраћамо. Очекујемо помоћ од колега из медија, друштва и рганизација које се баве хуманитарним радом, поручује наш саговорник и додаје:

- Многе особе са инвалидитетом нису едуковане да прате програм путем интернета. Ми немамо фреквенцију тако да смо с једне стране ограничени да уђемо у сваки дом, а с друге стране интернет нам омогућава да се чујемо у целом свету. Будући да све сами финансирамо, немамо довољно новца да платимо интернет домен, израду сајта, струју, воду, телефон, просторије...

Многи медији нас погрешно сматрају конкуренцијом. Нисмо комерцијална станица и све што зарадимо од донација и реклама улажемо у плаћање режија и опрему која је дотрајала.

Лукић се обраћао за помоћ разним институцијама па и Министарству културе али није добио никакав одговор. Недавно је, објашњава нам, ускраћена и новчана помоћ библиотеци за слабовиде, и она ће се, по свему судећи, угасити. Не треба заборавити да је управо људима са оштећеним видом књига много већи пријатељ него онима који немају тај здравствени проблем.

Програмску шему Хуманитарног радија, поред музике, чине и сталне емисије - „Више о нама", „Струка и наука", „Хуманитарни адхок", „Радио здравље", „Лепеза", „Култура", а у студио често долазе и гости програма , имају и укључења у програм...

Што се музике тиче, заступљени су сви жанрови, од попа и рока до квалитетне фолк музике и старих изворних песама. Садржај чине и музичке емисије, као што су „Концерт на нашем радију", „Сентиментално путовање", а преузимају се и емисије са других радио станица. Бранко каже да примећује да је, од како је радио почео емитовање, мало узбуркана јавност. Говорило се и раније, али се сада, чини му се, знатно више помиње тема хуманости.

- Наши суграђани углавном не знају шта треба особама са инвалидитетом, како да им се приђе, како им живот учинити лакшим и бољим. Рекао бих да постоји и нека врста страха да се приђе особи као што сам ја али када се размени неколико реченица страх од тог тренутка нестане. Ми нисмо само радио за особе са инвалидитетом.

Желимо да људима укажемо на то да су инвалиди ту поред нас, шаљемо апеле за помоћ и боримо се свим средствима да ти људи остваре своја права. Ми не желимо да будемо звезде већ желимо да то буду они којима је радио намењен.

Што се слушаности тиче, људи знају да постојимо. Имамо контакте, укључења слушалаца у емисију, али бисмо волели да нас сви слушају, а не само особе са посебним потребама.

Популарисању највише доприносе пријатељи радија који промовишу пројекат Хуманитарног радија, а волонтери ове станице заузврат емитују рекламе, ту је и размена банера са сајтовима који се баве хуманитарним радом. Све је то на бази волонтеризма.

Слали су писма на све адресе од државних до локалних организација и стално добијају похвале за свој рад мада не би имали ништа и против конкретне донације. Локална самоуправа је изашла у сусрет новчаном помоћи којом су враћена заостала дуговања.

- Недавно смо организовали хуманитарни концерт за помоћ девојчици којој је био неопходан новац за лекове. Дошли су наши познати певачи и глумци и продато је 50 улазница за салу која прима 500 људи. Страшно је то што је цена карте била само 200 динара. Без обзира на пуно приче, хуманост је у овој земљи на веома ниском нивоу, резигнирано прича Лукић.

У наредном периоду је у плану да се пронађе неки партнер који би обезбедио средства и технику. Потребна су и два волонтера јер на радију осим Лукића ради само Дејан Миливојевић који се брине о техници и ради као музички уредник.

За крај Бранко и Дејан позивају све људе добре воље да посете интернет страну www.humanitarnradio.com како би се упознали са акцијама које овај радио покреће и постали део овог хуманог тима. Музика на дар Бранко Лукић је остао без вида са шеснаест година.

Некадаје био музичар. Оснивањем Хуманитарног радија спојио је љубав према музици и жељу да помогне особама са инвалидитетом јер она најбоље зна какода имживотучини бар мало лакшим. За финансирање радијаје два пута дизао кредит а планира и да то учини - и трећи пут.

Пријатељи му говоре да је луд, али Бранко каже да је то његово задовољство. У животу не зна коме све није помогао од своје скромне пензије.

Од када га је задесила несрећа редовно учествује у хуманитарним акцијама. ПоредХуманитарног радија Бранкоје и председник хуманитарног удружења „Експрес".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси