Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Покрајинска власт дугује „Дневнику” 77 милиона динара!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 07. 2013.

Аутор: Мирољуб Мијушковић Извор: Дневник

Покрајинска власт дугује „Дневнику” 77 милиона динара!

Покрајинска администрација намерила је да ускрати финансијску помоћ „Дневнику”, једином дневном листу на српском језику који излази у Војводини, с традицијом дужом од 70 година, како су то у разним пригодама и сами истицали.

 

Наређење је уследило пре неки дан у форми закључка, који су овлашћени да спроведу покрајински секретари за културу и јавно информисање (Славиша Грујић) и привреду, запошљавање и равноправност полова (Мирослав Васин), а коначна егзекуција би требало да уследи прекосутра, за када је заказана седница покрајинског парламента на којој се очекује одлука о ребалансу овогодишњег буџета.

У чему је проблем, или зашто је „Дневник” неочекивао постао пасторче администрације Бојана Пајтића, која шаком и капом финансира чак 118 електронских и писаних медија, организација и приватних фирми у области информисања, и то не само из Војводине већ и више пробраних, београдских?

Одговор на то питање покушаћемо да пронађемо пред нашим читаоцима, свакако компентентим да одвагају снагу чињеница и процене да ли се ради о бруталном покушају гушења „Дневника”. 

Покрајинска администрација намерила је да ускрати финансијску помоћ „Дневнику”, једином дневном листу на српском језику који излази у Војводини, с традицијом дужом од 70 година, како су то у разним пригодама и сами истицали. Наређење је уследило пре неки дан у форми закључка, који су овлашћени да спроведу покрајински секретари за културу и јавно информисање (Славиша Грујић) и привреду, запошљавање и равноправност полова (Мирослав Васин), а коначна егзекуција би требало да уследи прекосутра, за када је заказана седница покрајинског парламента на којој се очекује одлука о ребалансу овогодишњег буџета.

У чему је проблем, или зашто је „Дневник” неочекивао постао пасторче администрације Бојана Пајтића, која шаком и капом финансира чак 118 електронских и писаних медија, организација и приватних фирми у области информисања, и то не само из Војводине већ и више пробраних, београдских?

Одговор на то питање покушаћемо да пронађемо пред нашим читаоцима, свакако компентентим да одвагају снагу чињеница и процене да ли се ради о бруталном покушају гушења „Дневника”.

Поготово ако се зна да покрајинска власт у овом тренутку дугује „Дневнику” око

77 милиона динара те да би јој ликвидација нашег листа и те како ишла наруку јер не би морала ништа да плати!

Морамо рећи да се наш лист није отимао за помоћ из покрајинске касе, али се није ни бахатио, нити то чини и сада, тврдећи да му не треба тих буџетских пет милиона динара месечно, иако још од 1. јануара ове године успева да функционише и без опредељеног новца.

Септембра 2010. године, када је већински партнер ВАЦ понудио да свој удео од 55 одсто поклони запосленима у „Дневник Војводина пресу” (предузећу основаном с „Дневник холдингом” у циљу издавања „Дневника”), председник Владе Војводине Бојан Пајтић је јавно изјавио да нема законске могућности да запослени „приме” поклон, али је такође јавно обећао субвенцију листу да би наставио нормално да ради. Истог месеца Покрајинска влада је донела одлуку о материјалној помоћи, а новац у наведеном месечном износу планиран је касније буџетима за 2011, 2012. и 2013. годину.

Оправданост субвенције претпрошле и прошле године контролисала је Комисија  за контролу државне помоћи, с Ингом Шупут-Ђурић на челу, коју је именовала Влада Мирка Цветковића. Комисији је било довољно образложење Владе Војводине „да ’Дневник’ утиче на остваривање циљева регионалног развоја, будући да је доступан великом броју грађана који су у прилици да се упознају с мерама које Влада Војводине спроводи у складу са Законом о регионалном развоју”, иако не обавља делатност од општег економског интереса.

Ове године, колико нам је познато, комисија (стара или нека нова) није се оглашавала, вероватно с разлогом јер, иако је Скупштина Војводине 28. децембра 2012. године усвојила буџет за 2013. у којем је (на страници 42 у одељку Остале дотације и трансфери) наведена финансијска помоћ за лист „Дневник„ од укупно 60 милиона динара, ни једна једина пара нам није пребачена. Оправдано се питамо зашто буџетска одлука није спроведена?

Јасно је да се политика Владе Војводине према „Дневнику” променила, иако је и даље једини дневни лист на српском језику у Војводини, који има исту ону традицују на коју се Влада Војводине у претходне две године позивала. И даље је регионалан и доступан великом броју грађана који су у прилици да се упознају с мерама државе и Владе Војводине. У ваздуху просто лебди питање да ли челницима покрајинске администрације смета што лист „Дневник” више не бележи само њихове „успехе” већ реално приказује целокупну државну политику, економију, социјалу…? Прозивајући при том све, па и неке од њих. Или им још више смета што је сада на власти у Србији друга политичка опција па су због тога одлучили да се обрачунавају преко „Дневника”.

Од јануара до сада, кршећи одлуку о буџету коју је изгласала Скупштина Војводине, покрајинска администрација је нашем листу ускратила 30 милиона динара. Половина те суме била је опредељена за штампање, а друга за покривање осталих трошкова пословања. То, ипак, није била препрека Покрајинском секретаријату за културу и јавно информисање да нас директно, саопштењем, али и индиректно преко својих гласноговорника, „прозове” за неплаћање штампарских услуга, истих оних за које су сами морали да обезбеде новац. Исплатили смо штампаре сопственим новцем и нашли повољнију штампарију!

Пара из покрајинске касе, очито, није било за „Дневник”, али га је зато било за многе друге медије и организације. Милионске суме добиле су и неке дневне и ревијалне новине са седиштем у Београду, очито блиске војвођанској власти, али и поједини таблоиди на конкурсима за „унапређење професионалних стандарда јавног информисања” и „унапређење јавног информисања о АП Војводини”.

Средства од укупно 950.000 динара до 30,8 милиона динара дељена су разним приватним фирмама, агенцијама, организацијама и удружењима и на конкурсима за „суфинансирање пројеката подстицања информативних садржаја медија” и „подстицања јавног информисања у земљама у окружењу”.

„Дневник” на тим конкурсима није имао право да учествује јер је, наводно, буџетски корисник. Какав – види се из претходног дела текста. Невероватно звучи, али све те конкурске покрајинска администрација је огласила у нашем листу и – није их платила! Остали су нам дужни око 500.000 динара, због чега смо принуђени да их тужимо.

Још 40 милиона динара, по извршној судској пресуди, „Дневнику” дугује мањински власник „Дневник холдинг”, који је под патронатом покрајинске власти. „Дневник холдинг” је у реструктурирању и до ових пара се тренутно тешко може доћи.

Нашим читаоцима ће вероватно бити занимљиво да сазнају да је Покрајинска буџетска инспекција, која је у „Дневник” експресно стигла када је „процурила”

вест да би могло доћи до именовања новог главног и одговорног уредника, одбила да прими материјал који говори о дуговању Покрајинског одбора ДС-а. Надамо се да ће неки други државни органи имати више воље да утврде да ли је (готово) милионски тираж владајућа странка у Војводини пријавила надлежним контролним телима, а ми ћемо им сву документацију радо ставити на увид.

Мирољуб Мијушковић в. д. главног и одговорног уредника листа „Дневник”

ПО ДС нам дужан 6,4 милиона динара за штампање На списку великих дужника „Дневника” је и Покрајински одбор Демократске странке, који нам није платио два рачуна од 5,2 милиона динара и 1,2 милиона за штампање пропагандног материјала у прошлогодишњој изборној кампњи.

Испоручили смо им, ни мање ни више, него 990.200 примерака публикације на 16 страница формата „Дневника”, с фотографијом актуелног покрајинског премијера на насловници. Рачуне нам нису вратили, али паре никако да стигну па ћемо опет морати да пресавијамо табак.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси