Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијска реформа увелико касни
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 06. 2013.

Извор: Б92

Медијска реформа увелико касни

Медијска реформа увелико касни, што уз многа нерешена, кључна питања доводи у питање опстанак појединих медија.

На скупу "Медији између транзиције и европских реформи" уз представнике Министарства културе и медијских удружења, учествовали су стране дипломате и представници ОЕБС-а.

Да ли и када би могло да се очекује промена стања у медијима?

Док већина учесника само констатује да посао касни, било је и оних који су упозорили да ће бити и медија који неће дочекати крај реформе. За Зорана Секулића, као првог човека једне новинске агенције, одуговлачење може да одговара само онима који желе да очувају своје позиције.

"Ова куповина времена целу причу из оваквих стручних и медијских вода, како се тема медијских реформи приближава Влади и скупштини, уводи и у политичке воде и то није више тема ни снаге ни енергије, то је тема политичке воље", каже Секулић, директор новинске агенције Фонет.

Уз кашњење реформи и лошу економску ситуацију, за већину је непознаница какав ће бити нацрт закона о јавном информисању. Међутим, министар Братислав Петковић каже да не треба очекивати да ће се постојеће стање у медијима брзо изменити али да ће, имајући у виду искуства других држава, промене постепено утицати на консолдацију тог дела јавног живота

"Србија је суочена са веома оузбиљним проблемима које узрокује транзиција која је своје последице оставила и на медисјку сферу. Са друге стране у контексту европске интеграције веома је важно да се у наредном периоду осигура нови правни оквир за њихово деловање., а да се уредјење медијске сфере остави у потпуности новинарима и њиховим кућама", каже министар Петковић.

Шефица одељења за медије Мисије ОЕБС-а у Србији Драгана Соломон оценила је да се реформа медијске области налази у фази почетка градјевинских радова, да је времена мало и да држава мора да што пре донесе стратешку одлуку и добро размисли о моделу приватизације медија.

"Ова два закона, пре свега предлог закона који ће вероватно први ући у скупштинску процедуру, а то је закон о јавном информисању доноси нове измене које се пре свега тичу начина на који држава се понаша на медијском тржишту као финансијер и власник медија, затим уводи пројектно финансирање медијских садржаја", каже Драгана Соломон.

Занимљив је био став и француског амбасадора Франсоа - Гзавијеа Денија. Он је рекао да се развој реформе медија пажљиво прати и да је посебно осетљиво питање конкуренције на тржишту.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси