Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији под политичким и економским утицајем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 06. 2013.

Аутор: Б. Б. Извор: Политика

Медији под политичким и економским утицајем

Политички и економски утицаји на медије у Србији кључни су фактори лошег стања у овој области, оцењено је јуче на конференцији „Медији између транзиције и европских реформи”, одржаној у београдском „Аероклубу”, у организацији Центра за спољну политику и Француског института у Србији, а уз подршку амбасаде Француске.

Представници владе и међународних институција, амбасадори и новинари, сложили су се да је стање у српским медијима изузетно тешко, да је неопходан нови правни оквир за њихово деловање, као и повлачење државе из медија.

Најважнији задатак јесте да се обезбеди правни оквир за рад медија, а уређивање да се препусти новинарима, поручио је министар културе и медија Братислав Петковић и нагласио да ће држава то и омогућити у процесу европских интеграција. Министар се заложио да медијске слободе не смеју бити доведене у питање и додао да новинари треба да буду ослобођени економских и политичких утицаја, упозоривши да ни европске интеграције не могу да донесу брзе резултате.

Да су неопходне промене у медијској регулативи оценио је и амбасадор Француске Франсоа Гзавије Денио, указавши да држава не би требало да финансира медије, већ да то препусти тржишту. Зато, истакао је амбасадор, неопходно је пронаћи нов начин финансирања медија. Шеф политичког сектора делегације ЕУ у Србији Лука Бјанкони рекао је да је потребно убрзати доношење медијских закона, додавши да зависност медија од власти утиче на њихову независност и објективност.

Председница Удружења новинара Србије (УНС) Љиљана Смајловић подсетила је на извештај Савета за борбу против корупције, на чијем је челу била Верица Бараћ, којим је показана читава скала корупције у медијима.

– Док год влада овај документ не стави на дневни ред, имаћемо разлога да сумњамо да жели да преузме модел својих претходника. Ми говоримо као да нам је Брисел најбољи савезник у борби за слободу медија, али стране земље више држе до остваривања својих спољнополитичких интереса него до демократије и слободе медија у другој држави – нагласила је Смајловићева.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси