Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Постојеће стање неодрживо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 06. 2013.

Извор: Преглед, Танјуг

Постојеће стање неодрживо

Представници Владе Србије, ЕУ, међународних институција и новинарских и медијских удружења сагласни су да је постојеће стање на српском медијском небу неодрживо, како због пада квалитета медијских садржаја тако и због нетранспаретности власништва и лоше економске ситуације у медијима.

Министар културе и информисања Братислав Петковић је, отварајући конференцију „Медији између транзиције и европских реформи“, истакао да је у контексту евроинтеграција важно да се осигура нови правни оквир за деловање медија, а да се уређивање медијске сфере остави новинарима и њиховим кућама.

„Држава ће у складу са будућим током придруживања ЕУ обезбедити законски оквир за равноправни третман медија и ничијим утицајем оптерећено деловање медија“, рекао је министар Петковић.

 

Амбасадор Француске Франсоа Гзавије Денио је, као један од покровитеља овог скупа, истакао да је Србији хитно потребан нови законски оквир за стабилно и транспарентно деловање медија и да је потребно да држава има другачији однос са медијима како они не би били директно финансирани, већ пословали у оквиру тржишне утакмице. Потребно је, како је истакао, осмислити нови систем финансирања медија који би обезбедио квалитетно обавештавање у интересу медија и грађанства. Амбасадор Денио је, када је реч о РТС-у, рекао да не постоји конкретни европски модел који треба преузети, а осетљиво је, како је рекао, и питање Тањуга које ће „ЕУ изблиза пратити“. Како је рекао, у Србији треба што пре завршити са праксом да се реформе, укључујући оне у медијској сфери, пребацују на следећу владу, и да је када се нешто договори са ЕУ најбоље да се то одмах спроведе у дело.

Шеф политичког сектора делегације ЕУ у Србији Лука Бјанкони рекао је да је Брисел помало забринут због спорости у доношењу медијских закона, истакавши да је тај процес потребно убрзати јер медијска ситуација није ружичаста ни у финансијском ни у професионалном погледу. Бјанкони се посебно осврнуо на проблем финансирања медија. „ЕУ је снажно подржала опредељење државе да се повуче из власништва у медијима и ми је охрабрујемо да настави у том правцу“, казао је Бјанкони, подсетивши да је препорука Брисела да се држава не опредељује за директно финансирање медија. Када је реч о јавним сервисима, ЕУ је, према његовим речима, против финансирања из буџета, а за унапређивање постојећег система претплате, који привремено може бити допуњен и средствима из државне касе. Он је, такође, осврћући се на професионални ниво медија, изразио забринутост због цурења информација из полиције и правосуђа чиме се нарушава кредибилитет тих институција, као и због честих повреда пресумпције невиности у медијима, што је на граници кривичног дела. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси