Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нема грчког сценарија за РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 06. 2013.

Извор: РТС, Taнјуг

Нема грчког сценарија за РТС

Београд -- Помоћник министра културе и медије Драган Коларевић оценио данас да у Србији није могућ сценарио из Грчке, где је државна телевизија престала са радом.

 


Коларевић је изјавио да ће нова законска решења дати медијима довољно слободе да могу слободно да делују и изразио наду да ће медији успети да опстану.

Он је, гостујући на РТВ Пинк 3, такође најавио да "ће сви медији бити приватизовани, осим јавних сервиса и ту ће бити повољнија ситуација за приватне телевизије", најавио је Коларевић и истакао, да, нажалост, није могуће удовољити захтевима да се медији одмах приватизују тако што би запосленима биле подељене акције, истичући да постоји закон о приватизацији.

Говорећи о новим законским решењима, Коларевић је најавио да ће се у јавној расправи говорити о свим детаљима и моделима и да ће у њој учествовати стручњаци. Јавна расправа ће трајати најмање 20 дана, јер је тако предвиђено пословником о раду владе, а затим ће бити три јавне дебате, десетак дана по објављивању закона да људи имају времена да све проуче и прочитају, најавио је он.

"Грађани ће своје критике, мисли и идеје моћи да достављају мејлом или на класичан начин поштом и наша је обавеза да им у року од 15 дана одговоримо", најавио је Коларевић.

Он је нагласио да се сваки допис и свака примедба прочита и анализира као што је био случај после јавне расправе о закону о јавном информисању. Коларевић је рекао да претпоставља да ће закон о финансирању јавних сервиса РТС- и РТВ Војводине сигурно имати велику пажњу у медијима.

На питање да ли закон предвиђа смањење редовног простора за РТС, односно за јавни сервис, јер је финансирање из буџета беспотребно фаворизовано у односу на комерцијалне ТВ станице и на примедбу да РТС сада има шест минута реклама у сату, што је двоструко мање од 12 минута код комерцијалних телевизија, Коларевић је одговорио да се сада предвиђа финансирање из буџета.

"Међутим, европски стручњаци су нам саветовали да можда задржимо део ове претплате која је сада, што је ишло преко струје, да се део финансира из буџета, а део из маркетинга, односно из комерцијалних послова, односно из ЕПП-а", каже Коларевић.

"Саветовано нам је да онда временом смањујемо тај проценат, да буде 30 одсто од претплате, која се сада плаћа, 50 одсто од буџета и 20 одсто од тих комерцијалнх прихода", истакао је он.

Према његовим речима, предвиђено је да РТС "и даље задржи рекламни простор баш тих шест минута". На примедбу новинара да РТС има два канала и да би, уколико би било по шест минута на оба канала, то износило 12 минута, Коларевић је одговорио да је то занимљиво питање које ће тражити јавну расправу која ће почети за десетак дана.

"Опште је расположење да се помогне јавним сервисима, да остану јавни сервиси и овај покушај из буџета је управо то", каже он. Коларевић је рекао да се грчки јавни сервис финансирао преко струје и струјомера и да тај метод очигледно није показао добре резултате.

"Ово је наш модел, који ће бити до 31. децембра 2015. године. Постоји као финансирање, као модел финансирања из буџета у Шпанији, Словачкој, Бугарској, Грузији", рекао је Коларевић и подсетио да у Бугарској никада није било претплате.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси