Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Власт хоће контролу интернета мимо суда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 06. 2013.

Аутор: Б. Каровић Извор: Данас

Власт хоће контролу интернета мимо суда

Министарство трговине и телекомуникација Србије припремило Правилник о пресретању електронских комуникација

 

Министарство трговине и телекомуникација направило је нацрт правилника о пресретању електронских комуникација којим је предвиђено да се мимо Устава врши пресретање електронских комуникација, као и приступ и достављање задржаних података српским тајним службама, мимо одлуке суда.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић оштро је критиковао ову намеру Министарства. Ипак, и поред Шабићевих критика, Министарство трговине и телекомуникације одбацило је његове примедбе.

Министарство трговине и телекомуникација је Шабићу недавно упутило Предлог правилника о техничким захтевима за уређаје и програмску подршку за законито пресретање електронских комуникација и задржавање података о електронским комуникацијама, са молбом да достави своје сугестије и примедбе на текст предлога. Шабић је указао да се у Предлогу, као и ранијих пута, помиње некакав „акт који представља правни основ за вршење пресретања електронских комуникација, као и за приступ, односно достављање задржаних података“.

- С тим у вези, по ко зна који пут, истичем да је у складу са Уставом Србије једини акт који може да буде правни основ за одступање од Уставом утврђеног права на тајност средстава комуницирања, одлука суда. Подсетићу и на одлуке Уставног суда у односу на уставност одредби Закона о Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији, као и ранијег Закона о телекомуникацијама, у којима је Уставни суд јасно потврдио да једино одлука суда може да буде правни основ за одступање од Уставом утврђеног права на тајност писама и других средстава комуницирања, те да други основи нису у сагласности са Уставом - указао је Шабић.

Према његовим речима, нема никаквог оправданог разлога да се уместо јасног и недвосмисленог појма „одлука суда“ користи термин „акт“.

- Тај термин у праву, али и у другим областима, може имати и има више значења и његово присуство у правилнику изазива сумњу да се, свесно или не, у вези са пресретањем комуникације или приступом задржаним подацима оставља отворен простор за одступање од уставних гаранција - нагласио је Шабић.

С друге стране, у Министарству трговине и телекомуникација Данасу је речено да ће неке од примедби које су добијене од повереника бити прихваћене, а неке ће се размотрити у даљем току јавних консултација, које ће почети у до краја ове седмице и које ће трајати до краја јуна.

Ипак, према речима Стефана Лазаревића, државног секретара за телекомуникације, термин „одлука суда“ не може се тренутно увести уместо термина „акт“, који се сада користи у Предлогу правилника.

- У овом моменту то не можемо да прихватимо, али ова примедба може да буде разматрана оног тренутка када на дневни ред буде дошла измена Закона о електронским комуникацијама, с обзиром да смо, када је у питању овај предлог правилника, везани номенклатуром члана Закона о електронским комуникацијама која тај акт на такав начин дословно уводи - каже Лазаревић.

Критичко преиспитивање

Родољуб Шабић указује да критичко преиспитивање залужују и неке друге одредбе Предлога правилника, а да се то на пример односи на оне које предвиђају да надзор, осим података побројаних у закону, обухвата „и друге податке везане за идентитет“.

- Које то „друге податке везане за идентитет“? Обрада података о личности се, сходно Уставу у члану 42, уређује законом. Зато би одговор на ово питање морао прво да буде јасан, а друго, морао би бити садржан у закону, а не у подзаконском акту - каже Шабић.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

13.06.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 13:35

Jovo nanovo posle dve godine

Bivse Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog drustva je vec sprovelo javne konsultacije o Predlogu pravilnika o tehničkim zahtevima za uređaje i programsku podršku za zakonito presretanje elektronskih komunikacija i zadržavanje podataka o elektronskim komunikacijama od 21. jula 2011 (http://www.kultura.gov.rs/lat/javne-konsultacije).

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси