Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пресуда против Илића се не извршава
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 05. 2013.

Извор: Бета, Б92

Пресуда против Илића се не извршава

Републичко јавно тужилаштво онемогућило је извршење правоснажне пресуде против Велимира Илића, по тужби новинара Владимира Јешића, твди његов адвокат. Новосадски новинар тужио је председника Нове Србије, иначе министра у Влади, и затражио одштету јер га је на снимању интервјуа за новосадску Телевизију Аполо 2003. године у просторијама Нове Србије у Београду Илић шутнуо ногом, вређао, псовао и покушао да га физички нападне.

 

Виши суд у Новом Саду пресудио је у Јешићеву корист што је потом потврдио и Апелациони суд. Пресуда је постала правоснажна 21. марта ове године. По тој пресуди Илић Јешићу треба да исплати 1,3 милиона динара.

До извршења, међутим, није дошло јер је Републичко јавно тужиластво затражило да му се доставе списи предмета. "На тај начин, пошто је суд морао то да учини, Тужилаштво је онемогућило извршење пресуде", рекао је Јешићев правни заступник Владимир Хоровиц.

Додао је да је Виши суд у Новом Саду потом тражио од Тужилаштва да му се предмет привремено хитно врати, како би се могла извршити пресуда, али Тужилаштво то до данас није учинило.

Хоровиц је објаснио да Тужиластво предмет може држати три месеца, односно до 21. јуна, а потом Тужилаштво може подићи захтев за заштиту законитости, о којем би требало да се изјасни Врховни касациони суд.

"Тужилаштво је већ тиме што је, и поред инсистирања Вишег суда да му се на пет минута врати предмет, онемогућило Јешића да оствари своја законита права да тражи принудну наплату. Таквим поступањем, Тужилаштво, које треба да штити законитост, заправо онемогућава примену закона у погледу законитог права на принудну наплату потраживања", казао је Хоровиц.

Оценио је да би био "додатни скандал" уколико Тужилаштво одлучи да поднесе захтев за заштиту законитости.

Владимир Јешић је агенцији Бета рекао да ће новац од пресуде, колико износи одштетни захтев, уплатити у хуманитарне сврхе, за помоћ Дому за децу и омладину ометену у развоју у Ветернику. "Надам се да ће Илић бити кажњен како се више не би поновило то што је учинио новинару на радном задатку", рекао је Јешић.

Он је подсетио да је правосуђе омогућило Велимиру Илићу да уложи жалбу на пресуду три године након што је Општински суд у Новом Саду 2006. правоснажно пресудио да Илић Јешићу треба да исплати одштету од 9,5 милиона динара.

Јешић је упитао како је Илићева жалба из 2009. године могла бити усвојена, када су сви жалбени рокови били истекли и подсетио да је против Илића поднео и кривичну пријаву због истог случаја, али се Илић тада позвао на посланички имунитет и тако "избегао" суђење.

Насилник који је Илића напао 2010. године на улици у Београду врло брзо је ухапшен а касније и осуђен на две године затвора, казао је Јешић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси