Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лажни агенти БИА пресрели директора Наших новина!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 05. 2013.

Извор: Наше новине

Лажни агенти БИА пресрели директора Наших новина!

Препад на директора Наших новина Вука Вучуревића извеле су особе са лажним легитимацијама Безбедносно-информативне агенције, највероватније припадници неке друге полицијске и безбедносне јединице!

Сумњиви методи

Ово за наш лист тврди добро обавештени извор из служби безбедности, који је имао увид у оперативна задужења припадника БИА на дан инцидента, када су двојица „агената“ пресрела и легитимисала Вучуревића на паркингу испред зграде у којој живи, након што су га извесно време пратили у белом џипу.

 

- Случај је био сумњив од првог дана јер су људи који су легитимисали вашег директора поступали мимо правила Агенције. Ми не пресрећемо људе на улици и не саслушавамо их на паркингу, успут коментаришући уређивачку политику неког листа, у овом случају Наших новина. Нико у БИА ниједног тренутка није сумњао да се инцидент заиста догодио, али нам је одмах било јасно да се не ради о нашим људима. Књига оперативних задужења за тај дан потврдила је оно што смо претпостављали - каже наш саговорник, који истиче да поменути методи подсећају на рад неких других полицијских и тајних служби.

- Очигледно да је некоме био циљ да малтретирањем вашег директора изазове редакцију да реагује. Фалсификоване или украдене значке БИА је користио вероватно да остави утисак и да скрене вашу реакцију на другу страну. Ваш лист се, колико могу да приметим, замерио многима, како у политичким тако и у неким другим сферама, тако да оваква врста притиска не треба да чуди. Ово, иначе, није први случај да се Агенција на овај начин злоупотребљава. Неко је вероватно имао двоструки циљ, да узнемири редакцију вашег листа и успут компромитује Агенцију - констатује наши извор, и додаје:

- Како било да било, посреди је лажно представљање, а то је тешко кривично дело.

Родић: Агенција то не ради

У писму којим се обратио редакцији Наших новина, директор БИА Небојша Родић јуче је демантовао да су припадници БИА зауставили и легитимисали Вука Вучуревића, напомињући да су времена у којима се Служба бавила новинарима који критички пишу о власти прошлост, истичући као њихов задатак и циљ „заштиту безбедности Републике Србије и њених виталних и националних интереса“.

- У координацији и поштујући препоруке заштитника грађана, уведен је принцип „двоструког кључа“, и то довољно говори о намерама ове генерације припадника Агенције и овог руководства у погледу поштовања законитости у раду - навео је Родић у свом писму. 

Реакције на притиске врха власти на новинаре, уреднике и директора Наших новина

 

Зоран Бабић, СНС

То је посао за надлежне органе

- Слобода медија је Уставом загарантована, а ми строго поштујемо законе. Не очекујемо да се о власти пишу хвалоспеви, као ни о Бриселском споразуму, о коме имамо јасно мишљење да није савршен, али је у овом тренутку најбоље решење. Постоје органи који треба да се позабаве и да се утврде све чињенице и околности. Неозбиљно је да се дају било какви коментари без доказа.

Борислав Стефановић, ДС

Власт би да укине оштрокритичка пера

- Данас у Србији има премало слободних медија и уређивачке политике. Демократска странка одувек се борила против свих притисака на медије. Свака претња или друга методе силе упућене новинарима и уредницима увек ће наићи на оштру осуду. Слобода у медијима припада основним људским правима. Власт жели да сви буду део истог хора, а да „оштрокритичка“ пера укину.

Марко Селаковић, УРС

Што пре утврдити мотиве препада

- Уколико су се праћење, легитимисање, прислушкивање догодили, треба утврдити мотиве и све околности. Пошто немамо потпуне и обостране информације не можемо ни да коментаришемо овај догађај. Наравно, не подржавамо било какве притиске на медије, нити их ми из УРС-а на било који начин вршимо.

Мики Михајловић, саветник за медије  у Влади Србије

Похвале споразума не воде у ЕУ

- Треба да сачекамо да реагују надлежни из МУП-а и тужилаштва. Колико сам упућен, БИА се огласила и како кажу нико од агената није претио вашем директору Вуку Вучуревићу. Ништа од наведеног не говори о томе да је један од начина да се уђе у Европску унију то да се пишу хвалоспеви о Бриселском споразуму. Треба пустити да прође време и да се утврди ко је претио Вучуревићу и зашто.

Милош Алигрудић, ДСС

Скандалозно, враћамо се у деведесете

- Очигледно је да постоји потреба да се оправда прихватање Бриселског споразума, па притисцима или пријатељским везама власт утиче на медијске куће. Скандалозно је што се враћамо у деведесете године када је контрола медија били у пуном јеку. Не сме се одузимати право да неко буде другачији у било којој сфери, па тако и у новинарству. У нашој земљи слобода медија је Уставом обавезна, а држава треба да гарантује да се та права поштују, а не да се крши.

Бранко Ружић, СПС

МУП и судство да утврде чињенице

- Ако се нико од надлежних служби (из МУП-а или из судства) није огласио, то значи да се још увек утврђују чињенице о случају пресретања и легитимисања директора Наших новина, наводно од стране агената БИА. Нисам приметио да се у медијима у Србији пропагира једноумље и да се о Бриселском споразуму, Европској унији и власти пишу само позитивне ствари, тако да не верујем да ова прича има политичку позадину. Треба сачекати да се истраже све појединости у овом случају.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси