Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Рате уместо претплате
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 05. 2013.

Аутор: Е. В. Н. Извор: Вечерње новости

Рате уместо претплате

До понедељка ће се одлучити колико ће новца бити издвојено из државне касе и из чије „преграде“ како би се убудуће финансирао рад РТС, сазнају „Новости“. План је да се ТВ претплата укине до јула, односно до почетка летње паузе у парламенту, после чега би медијски јавни сервис почео да добија новац из буџета. У овом тренутку на столу су формално два законска предлога, с тим што је скоро извесно да први неће проћи, јер предвиђа „везивање“ претплате за електрична бројила.

Зато ће се пред Владом, највероватније, појавити закон о електронским медијима према којем ће држава давати новац РТС, и то у 12 месечних рата. Овај прелазак РТС на државну касу био би орочен на највише две године, а све би се водило као бесповратна државна помоћ.

У радној верзији закона, сазнајемо, као обавеза тог медија наводи се да новац користи искључиво за „спровођење јавног интереса“. То значи за информативни, научни, дечји програм... Али РТС би и даље имао право да убира приходе од реклама, издавања дискова, организовања приредаба... О трошењу новца из буџета водило би се посебно књиговодство.

Иако су формално стављене тачке на законски текст, сазнајемо да се још вага шта ће бити са РТВ Војводине. Наиме, грубе процене показују да је за јавни сервис Србије годишње потребно шест милијарди динара, плус још две за војвођански. Зато наредних дана треба решити и дилему хоће ли покрајинска каса моћи да преузме део обавеза свог сервиса.

У Новом Саду не виде формални начин за то. Кажу, „то би било исто као да Министарство културе финансира РТС“.

- О томе засада није било речи, а кад формално добијемо такав предлог, изаћи ћемо са званичним ставом - каже Славиша Грујић, покрајински секретар за културу и информисање.

Он наводи да се РТВ Војводине налази у великим проблемима, да послује у изузетно лошим условима, техника је застарела, а приход од претплате све мањи.

- Потребан је стабилан извор финансирања, посебно што РТВ емитује програм на 10 језика. Добро је што држава то хоће да реши, али финансирање из буџета треба орочити. Оно, генерално, није добро решење јер се губи независност медија.

Иначе, јавни сервиси у земљама региона финансирају се махом из претплате и прихода од оглашавања, а једино у Црној Гори директно из буџета. Грађани региона за то месечно издвајају између три и 12 евра.

Домаћи и европски експерти кроје касу

Уколико законски предлог добије већину у парламенту, домаћи експрети, уз помоћ стручњака ЕУ и ОЕБС, добили би задатак да до краја 2015. припреме трајан модел финансирања јавних сервиса. А плаћање из буџета које се сад предлаже, баш због могућих примедби из Европе, биће третирано као привремена помоћ државе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси