Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Најтеже је написати текстове о криминалу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 04. 2013.

Аутор: Д. Пандуревић Извор: 24 сата

Најтеже је написати текстове о криминалу

Стеван Дојчиновић (28) је спреман да за добру причу ризикује и сопствени живот, иако себе не сматра храбрим. Највећи професионални покретач му је узбуђење које налази у разоткривању криминалних радњи, а то што је као уредник и новинар ЦИНС-а постао најмлађи добитник награде за истраживачко новинарство “Југ Гризељ“ види само као подстицај да у овом послу настави још смелије.

Престижним признањем Дојчиновић се уписао у круг најелитнијих српских истраживачких новинара и као најмлађи од њих стао раме уз раме са Бранкицом Станковић, Антонелом Рихом, Миланом Васићем...

Ово му није прво признање за новинарски рад, пошто је пре две године добио престижну међународну награду “Данијел Перл”, а рад на серији текстова „Пројекат Ћопић“ био му је, како сам каже, узбудљивији од било ког трилера.

- Месецима смо скупљали папире и податке из полиције, а онда смо почели и да разговарамо с људима директно уплетеним у криминал. Први пут сам се сусрео с правим мафијашима и осећао сам се као у филму. Истражујући смо сазнали најситније детаље о њима, па су кад смо их контактирали многи од њих били убеђени да уопште нисмо новинари, јер нису навикли да новинари толико знају о њима. Циљ нам је био да стигнемо до њиховог шефа, Шарићевог сарадника Зорана Ћопића и кад смо скупили довољно информација, одлучили смо да га контактирамо.

Предухитрио нас је Ћопић лично који ме је позвао на мобилни. Хтео је да закаже разговор - присећа се новинар.

Бавити се истраживачким новинарством у Србији није нимало лако, нарочито зато што је то професија која, каже Дојчиновић, доноси мало новца и много проблема, а потрага за медијем који ће објавити причу некад се претвара у праву ноћну мору.

- Текст истраживачког новинарства првенствено је фактографски. У њему не смете написати ништа што није потркепљено писаним чињеницама, а за истине које се у њима разоткривају, већина медија нема храбрости. Ипак, радује ме што се све више људи бави овим послом и кад би се медији мало више отворили, могли бисмо заиста да направимо једну другачију Србију - сматра Дојчиновић.

Жели да истражи путеве српске мафије

Дојчиновић је, иако студент Факултета политичких наука, био незаинтересован за новинарство као професију. Онда му је на трећој години студија у руке пала књига новинара Милана Васића “Атентат на Зорана“.

“Прича о земунском клану ме је фасцинирала. Желео сам да истражујем путеве српске мафије, па сам две године само за себе прикупљао све до чега се о њима могло доћи. Тад сам схватио да је то једини посао којим желим да се бавим у животу”, каже Дојчиновић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси