Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Када смрт засени живот
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 04. 2013.

Аутор: Славко Јелић Извор: Политика

Када смрт засени живот

Интервју др Ратка Божовића објављен у „Политици“ од 14. 4. 2013. под насловом „Извештавање о злочину без мере и одговорности“, охрабрио ме је на допис о трагедији у Великој Иванчи. Наиме, прве ТВ слике и вести са места трагедије и испред Ургентног центра указивали су на претерано присуство и „истраживачке“ активности камера и новинара многих домаћих, па и страних телевизија.

То ми је личило на „сиененизацију“ догађаја, као да се ради о неком спектаклу. Наредних дана то се наставило, опседани су тужни рођаци, мештани и доктори, а у ТВ студијима су се развиле различите дискусије. Преовлађивала су питања о здрављу и међуљудским односима убице, што су питања из области приватности и практично се баве прошлошћу. Истицало се како су многа домаћинства и куће „угашене“, што је упућивало на њихову бесперспективност.

Разумем друштвену потребу – дати грађанима основну информацију и поуке стручњака. Њима је доста негативних информација и „своје муке“. Питам се коме су и за шта потребне „претеране“ и дегутантне до морбидности информације о овом тужном и трагичном догађају, сем радозналцима. Није ваљда да се и овим жели стимулисати рејтинг или тираж и комерцијализација медија?

Готово нико се није бавио будућношћу. Није се запитао има ли у тим домаћинствима домаћих животиња, ко ће да их нахрани и напоји, помузе, очисти – тих дана и доцније. Шта ће бити са засејаним биљкама и незасејаним земљиштем?

Да ли ће домаћинства зарасти у коров, или ће се неко од родбине (наследника) из града због тога вратити у село? Ко ће чувати пољопривредну механизацију, оруђа и куће од, евентуално, незваних? Једино се за организацију и трошкове сахране побринула општина и можда комшије о стоци. Оптимистичке информације о будућим решењима проблема – преко су нам потребне.

Овакав претерани приступ новинара друштвено је штетан и базира на њиховом тумачењу „слободе информација“, а следствено томе настала је неодмереност до агресивности у питањима јавним личностима, чиме се угрожава ауторитет носилаца државних институција. Таквом приступу погодују и јавна „признања“ најсмелијим новинарима последњих година. Одговорност новинара готово да не постоји.

Постоји заштита потрошача од обмане и неквалитетне робе и услуга, али готово да не постоји заштита и од друштвено неодговорних и лажних информација.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси