Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новопазарска борба за "непостојећу" телевизију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 04. 2013.

Аутор: С. Бакрачевић Извор: Политика

Новопазарска борба за "непостојећу" телевизију

Већ двадесетак дана 14 радника Телевизије Јединство у Новом Пазару, са директором Шерифом Марукићем на челу, не долази на посао. Са својих радних места су отишли 25. марта, када је у Телевизију дошао Мирсад Фијуљанин у пратњи још пет-шест особа, за које упућени тврде да су блиски муфтији Муамеру Зукорлићу.

Радницима Телевизије је саопштено да им је Фијуљанин нови директор. Његов први захтев био је да се из већ припремљене информативне емисије избаце два саопштења. Једним од саопштења Марукић се обратио руководству Интернационалног универзитета у Новом Пазару, чији председник је Зукорлић.

Марукић упозорава на жалбе запослених на универзитету, а које се односе на „мобинг, психичко малтретирање и ментално злостављање свих особа са универзитета које мисле другачије од руководства, па и оних за које се само сумња да другачије размишљају“. – Срамота је да се, уместо слободе мисли, на Универзитету клонирају „интелектуалци“ са само одређеном мишљу, а мрзи се, прогања и покушава уништити све што је другачије – написао је тада Марукић, у својству директора предузећа „Рефреф“, које слови за оснивача универзитета.

Тај његов став није саопштен на Телевизији на чијем је челу био. Марукић за „Политику“ каже да је то саопштење и било основни разлог за упад групе људи и новог директора.

Радници Телевизије су од Фијуљанина тражили црно на бело, ко га је именовао и по чијој одлуци долази. Одговоре нису добили, а ТВ Јединство тог дана није емитовала информативну емисију. Од тада радници ове телевизије не долазе на посао, јер, како кажу, нису сигурни да су ту безбедни, али и зато што их је, кажу, срамота да им „упадају људи са улице и уређују програм“. 

Телевизија Јединство је наставила да емитује програм, али са новим лицима на екрану. Главни „јунак“ највећег броја ударних вести је муфтија Муамер Зукорлић за кога се у Новом Пазару верује да је власник ове медијске куће, коју многи називају „муфтијина телевизија“.

Када су Зукорлићу приписивали „заслуге“ за упад његових људи у ТВ Јединство, он се на једном скупу питао зашто би муфтијини људи упадали у муфтијину телевизију.

Читава прича постаје јаснија ако се има на уму и Зукорлићев недавни политички разлаз са шураком Емиром Елфићем, председником Бошњачке демократске заједнице. Шериф Марукић је у том разлазу остао на страни Елфића, па је, верују упућени, одмах постао неподобан за директора „муфтијине телевизије“.

Иначе, читава ова борба за ТВ помало губи смисао ако се зна да је Републичка радиодифузна агенција још пре годину дана одузела дозволу ТВ Јединство, пошто је оснивач ове телевизије истоимена штампарија „Јединство“ АД отишла у стечај.

Заменик председника савета РРА Горан Караџић у Новом Пазару је пре месец дана признао да се стиди што су и регулаторно тело које представља и остали државни органи дозволили да већ годину дана програм емитује пиратска телевизија. Немоћ надлежних инспекција Караџић је правдао малим бројем запослених, али је обећао да ће фреквенција на којој се емитује програм ове телевизије бити слободна.

Конкурс за доделу те фреквенције новом емитеру је у току.

У међувремену је Мирсад Фијуљанин радницима ТВ Јединство, који не долазе на посао од када он руководи, проследио отказе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси