Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Скупштина Косова усвојила Нацрт закона о Независној комисији за медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 07. 2024.

Аутор: radiomitrovicasever.com Извор: radiomitrovicasever.com

Скупштина Косова усвојила Нацрт закона о Независној комисији за медије

Нацрт закона о Независној комисији за медије изгласан је у другом читању на данашњој седници Скупштине Косова, преносе медији на албанском језику.

Нацрт закона са 93 амандмана, који предвиђа лиценцирање онлајн медија, њихово праћење и казне до 40.000 евра, сматра се штетним, јер ризикује да наруши слободу изражавања и слободу медија.

Упркос томе, овај закон је изгласан са 59 гласова за, док су два била уздржана.

Опозиција није била присутна у сали, јер су тражили да се овај предлог закона и још два закона повуку са дневног реда, сматрајући их штетним, а две опозиционе странке су поручиле да ће предлог закона упутити Уставном суду.

Мисија ОЕБС-а на Косову реаговала је овим поводом и изразила забринутост.

„НКМ игра кључну улогу у регулаторном оквиру косовских медија. Њена способност да делује независно и професионално била је кључна за њен кредибилитет и ауторитет. Експерти за међународно медијско право дали су, у име Савета Европе, Европске уније и ОЕБС-а, детаљне препоруке за усклађивање закона са међународним стандардима. Међутим, нажалост, већина ових препорука није примењена у усвојеном закону“, наводе из ОЕБС-а, а преноси Репортери.

Забринутост поводом Нацрта закона изразила је и Европска унија. Канцеларија ЕУ на Косову је саопштила да овај нацрт закона не одражава већину препорука из Правног мишљења Савета Европе.

Забринутост поводом овог нацрта закона изразио је и комесар за људска права у Савету Европе Мајкл О’Флахерти. Он је у изјави за Репортери.нет навео да нацрт закона о Независној комисији за медије ризикује да наруши слободу изражавања и слободу медија.

Удружење новинара Косова је у мају затражило од Скупштине да побољша нацрт закона о Независној комисији за медије након реакције Савета Европе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси