Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министарство информисања и РЕМ покренули поступке против КТВ због изјава Срђана Шкора о Данилу Вучићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 07. 2024.

Аутор: Даница Ђокић Извор: Цензоловка

Министарство информисања и РЕМ покренули поступке против КТВ због изјава Срђана Шкора о Данилу Вучићу

Пошто је врх државе покренуо медијску кампању, а тужилаштво експресно отворило истрагу о томе да ли у изјавама новинара Срђана Шкора за КТВ Зрењанин има елемената кривичног дела, укључили су се и РЕМ и Министарство информисања поступцима против ове телевизије. Власник КТВ Данијел Радић то оцењује као још један вид напада.

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) покренуло је поступак против КТВ Зрењанин због изјава новинара Срђана Шкора о Данилу Вучићу, сину председника Србије Александра Вучића.

Одлука о покретању поступка донета је јуче, по службеној дужности, на ванредној седници, потврдио је за Цензоловку заменик председнице Савета РЕМ-а Милорад Вукашиновић.

РЕМ има законски рок од осам дана да обавести КТВ о поступку и од њеног представника тражи изјашњавање.

У четири ујутро поступак покренуло и Министарство информисања

– О поступку РЕМ-а још увек нисмо обавештени, али је Министарство информисања против КТВ покренуло процедуру и захтева од нас изјашњење, каже за Цензоловку Данијел Радић, власник ове телевизије из Зрењанина.

Радић наводи да је јуче у четири сата ујутро добио два дописа Министарства информисања и телекомуникација под истим деловодним бројем, али са различитим садржајем.

„У једном допису траже да се изјасним у року од два, а у другом од пет дана, тако да ми није најјасније који је законски рок за изјашњавање. По Закону о управном поступку је 30 дана.”

Министарство информисања се у допису позива на своју надлежност по Закону о јавном информисању и медијима (ЗЈИМ), и то због члана закона који се односи на забрану емитовања говора мржње и подстицање дискриминације или насиља у програму.

Изјаве Срђана Шкора су у допису Министарства интерпретиране као да би „Данилу Вучићу требало укинути обезбеђење, оставити без заштите и послати га на Косово и Метохију. Мислим да је све извучено из контекста и искоришћено за још једну врсту манипулације од стране овог режима”, каже Радић.

А шта је, у ствари, Шкоро рекао

Шкоро је у емисији КТВ „Без пардона” изјавио да предлаже да сина Александра Вучића „пошаљете у Мајданпек и Бор, у рудник, да лепо тамо ради. Нема Кобри, нема заштите, тамо да допринесе, да га снимају камере, а може и Жељко Митровић да дође да прави ријалити” и да Данило Вучић „на тај начин покаже какав је Обилић”.

Он је додао да, „што се тиче Косова”, Данило Вучић „може и тамо да оде, али самостално – не о трошку државе, не о трошку тога о чему (Александар) Вучић ћути, да иду Кобре и специјалци да га обезбеђују да би дете гледало утакмицу”.

 

„Мислим да ту никаква дискриминација, мржња или насиље нису употребљени, нити је ико вређан. Уопште не разумем шта то наводе и садржај дописа је врло неславно сачињен”, каже Данијел Радић и додаје:

„То је још један вид притиска на саму телевизију и све запослене. Већ неко време одолевамо притисцима и покушавамо да сачувамо слободу коју гајимо већ 30 година. Ово региструјем као још један вид напада.”

О томе какве ишоде поступака против КТВ очекује, Радић каже да је „у нашој држави свашта могуће” и да ћемо „видети шта ће њима пасти на памет и шта ће морати да ураде”.

 

ЗЕКИЋ: ИЗВЕШТАЈ О МОНИТОРИНГУ ТВ ПРЕД ДЕЦЕМБАРСКЕ ИЗБОРЕ У ПОНЕДЕЉАК

У покушајима да сазнамо да ли је покренут поступак против КТВ, председница Савета РЕМ-а Оливера Зекић обавестила нас је да је на летовању, као и да ће Савет у понедељак одржати редовну седницу на којој ће усвајати и извештај о мониторингу јавних сервиса, кабловских и комерцијалних телевизија током кампање за децембарске изборе.

 

Одмах реаговали тужилаштво, медији, политичари…

Изјаве Срђана Шкора за КТВ Зрењанин изазвале су, из редова Српске напредне странке и прорежимских медија, салву осуда. Његове су речи тумачили као да је реч о претњама и јавном линчу Данила Вучића.

Након реакција представника власти и њима наклоњених медија, Више јавно тужилаштво наложило је да се формира предмет и испита да ли у овим Шкоровим изјавама постоје елементи кривичног дела угрожавања сигурности председника Србије и његове породице.

Министарство информисања је раније најавило да ће „без одлагања покренути процедуру за утврђивање могућег постојања одговорности главног и одговорног уредника КТВ и других лица због емитовања медијског садржаја у коме су јавно саопштене вишеструке монструозне претње по безбедност детета председника Републике, односно због ширења говора мржње и нарушавања достојанства личности”.

Ове наводе Министарства из Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ) оценили су као „дуално одлучивање о једној те истој ствари”, с обзиром на то да је, по Закону о електронским медијима, за контролу и надзор над радом пружалаца медијских услуга задужен РЕМ.

Тако би министарство, као део извршне власти, преузело на себе посао РЕМ-а и тиме довело у питање рад и надлежност регулаторног тела, упозорио је БИРОДИ.

Министарство информисања нема овлашћења да ограничава слободу изражавања, а цензура је законом забрањена, речено је из Независног удружења новинара Србије.

Адвокатица Удружења новинара Србије рекла је да у интегралној изјави Срђана Шкора не постоји ниједан елемент било ког кривичног дела.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси