Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Да ли је емитовање свадбе Драгане Косјерине највећи проблем РТС-а?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 07. 2024.

Аутор: Нађа Вукајловић/Данас Извор: Данас/Цензолока

Да ли је емитовање свадбе Драгане Косјерине највећи проблем РТС-а?

На недавној седници Управног одбора РТС-а посебна пажња је посвећена свадби водитељке Драгане Косјерине, односно, њеном приказивању од 30 секунди у оквиру емисије забавног програма.

Бранислав Кланшчек, председник УО РТС-а, „побунио“ се против емитовања свадбе, наводећи да то није за РТС, већ за жуту штампу. Ипак, намеће се једно кључно питање – да ли је приказивање свадбе Драгане Косјерине највећи проблем јавног сервиса.

„На крају извештаја, председник Управног одбора Бранислав Кланшчек је рекао да га је обавестио председник Програмског савета да је на седници Савета под тачком ‘Разно’ било речи, а да се и он сагласио и да сматра да је приказивање свадбе Драгане Косјерине у оквиру емисије ‘Један добар дан’, као и објављивање свадбе, слика на сајту РТС-а, хватање бидермајера итд. за жуту штампу, да није за РТС. Да сматра да је то злоупотреба јавног простора и да то свакако није јавни интерес грађана. Рекао је да је тим поводом разговарао са главним и одговорним уредником Информативног програма, који му је рекао да он то није дозволио“, пише у записнику који је објављен на сајту РТС.

Професор Филозофског факултета у Београду и некадашњи члан Савета РЕМ-а, Слободан Цвејић, каже за Данас да на ово питање може да се одговори само са приниципијелног становишта – да ли је РТС сервис свих грађана који су законски обавезни да га финансирају кроз претплату, као што му оно „јавни“ каже, или је профитабилно предузеће које настоји да негује „звезде“ које ће успешно продавати рекламно време, што је вероватно главна улога Драгане Косјерине и других „звезда“ РТС-а.

„Посебно је питање да ли је Драгана Косјерина спремна да свој важан приватни догађај изједначи са ријалити програмима какве већ емитује РТС, али то нека остане њен лични проблем. Овде је битно да ли нечији, било чији, приватни догађај који нема реалан друштвени значај, треба да користи јавну имовину (време на јавном сервису) да би се на тај начин остварио приход за ТВ кућу или дату особу“, указује Цвејић.

Сматра да би то била злоупотреба јавних средстава у сваком случају, осим ако би популарност Драгане Косјерине била искоришћена да се сав приход од продатог рекламног времена и сличних права искористи у добротворне сврхе или за продукцију слабо финансираних програма, културног, дечијег, научног и слично.

„А омиљена водитељка нека своје капацитете искористи у отвореној тржишној утакмици, ако жели додатни приход. На пример, нека буде заштитно лице у рекламама, као и до сада. Или нека да отказ у РТС и направи своје предузеће за ТВ продукцију, па нека производе продаје телевизијама, укључујући РТС. Била би у сукобу интереса уколико би истовремено радила у РТС, ма за колико мизерну плату, и наплаћивала свој рад кроз спољно уговарање, преко своје фирме или посредника, кући у којој је стално запослена“, закључује Цвејић.

Са друге стране, Биљана Стојковић, копредседница странке Заједно, за наш лист наводи да је жалосно што Управни одбор РТС-а коментарише и негодује поводом баналности и глупости, а бира да се не оглашава око суштинских ствари.

„Слажем се да било чија свадба не треба да буде предмет интересовања јавног сервиса, тиме се моје слагање са Кланшчеком окончава. Када се буде бунио због информативног програма који је претворен у пропагандне спотове Александра Вучића, онда можемо нешто смислено и коментарисати. Или, када Управни одбор буде разумео да у опсег деловања јавног сервиса спада квалитетни дечији, научни и културни програм, али не само на каналу РТС 3, можемо се поново сагласити“, истиче Стојковић.

Додаје да такође, организовање јавних и квалитетних дебата о важним друштвеним и политичким темама јесте нужност и очекује да се Кланшчек и око тога огласи, или, под трећом ставком, када РТС укине „црне листе“ са именима људи који су забрањени у њиховом програму, укључујући и образовни и научни програм, можда би се могло рећи да се иде у добром смеру.

„Све остало је само бедно и срамотно глуматање нечега што би морало бити основна улога Управног одбора јавног сервиса“, наглашава Стојковић.

Поменута свадба водитељке и новинарке Драгане Косјерине приказана је у емисији „Један добар дан“ у измонтираном исечку од свега тридесет секунди. Драгана Косјерина је иначе водитељка и домаћин емисије, а колеге с РТС су на овај начин желеле да јој честитају венчање, рекао је извор с РТС за Нова.рс.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси