Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији су за поткусуривање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 03. 2013.

Извор: Данас

Медији су за поткусуривање

Медији су стуб демократског друштва. Држава не сме да врши притиске на медије.

Мора се уредити медијска регулатива. И то у складу са европским стандардима.

Држава не сме бити власник медија. Медији се морају приватизовати. Све су то званични ставови надлежних институција у Србији већ годинама. Али, када треба са речи прећи на дела, ситуација се увек „помало“ закомпликује.

Када је усвојена фамозна Медијска стратегија 2011. године, која је имала више различитих верзија, чије је писање потрајало, а неколико пута се са тим почињало из почетка, у Србији се стекао утисак да расправа о медијима више неће бити. Стратегијом су се, наизглед, решила сва спорна питања и остало је да се то само озваничи законима и, наравно, њиховом применом. Међутим, Нацрт закона о јавном информисању и медијима покренуо је поново јавну расправу о многим питањима. Приватизација медија биће највећи проблем.

Иако је држава спремна да се повуче из медија, већина локалних гласила, поучена претходним искуствима, страхује за свој опстанак уколико се приватизују. Сада се многи утркују да прерасту у регионалне јавне сервисе. Али ту долази до неусклађености поменуте Медијске стратегије, која је била један од услова за добијање статуса кандидата за ЕУ, и нових медијских закона.

Велика је полемика била о томе да ли је у Србији изводљиво формирати регионалне сервисе и како би се они финансирали кад и РТС муке мучи са претплатом. Држава се ипак определила за такве моделе медија и одлучено је Стратегијом да их буде шест, па су тадашњи коалициони партнери трговали у којим ће градовима они бити. На крају, од одређивања градова се одустало. А данас се одустало и од регионалних сервиса. Они се не помињу ни у Нацрту закона о јавном информисању, ни у скорашњој верзији Закона о електронским медијима. Да ли то значи да је толики рад на Медијској стратегији био узалудан?

Мудро се на јавној расправи о Нацрту закона о информисању шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер запитао „Шта је то регион у Србији?“ У праву је. Како то да се говори о регионалним јавним сервисима, када у Србији уопште региони и не постоје.

О свему томе ће се, изгледа, тек трговати међу представницима наше политичке елите. Али, судећи према приликама, односно најавама реконструкције и избора, врло је вероватно да ће се са свим тим поново застати, а онда ћемо у неком догледном периоду почети све из почетка. А ближећи се датуму преговора, Европа сигурно неће бити срећна због тога. Има ли краја у уређивању медијске регулативе у Србији?

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси