Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији се не укидају већ трансформишу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 03. 2013.

Извор: Преглед, Бета

Медији се не укидају већ трансформишу

Нацрт закона о јавном информисању не предвиђа укидање медија које финансирају држава, регион или локална самоуправа, већ њихову трансформацију у правцу приватизације, изјавио је јуче Александар Гајевић, члан радне групе која ради на том закону. „Потпуно делим страх оних који су до сада имали прилике да се финансирају из буџета и који би сада требало да пређу на нешто друго, а не да се настави како је до сада било, јер ово као да је неко стечено право, а стечених права у овој области нема“, казао је Гајевић на скупу београдском у Медија центру.

 

На панел дискусији „Држава и медијско тржиште“ Гајевић је најавио да би овај законски предлог требало да уђе у процедуру у другој половини априла. Он је поручио да се треба детаљно позабавити тиме како ће се приватизације одвијати и ко ће бити власници медија, јер, како је навео, тајкуне не интересује претерано информисање и новинарство, њих много више интересује политички притисак. „Овај закон предвиђа неколико модалитета како се та приватизација може успешно и успешније него до сада уредити. Не може ништа преко ноћи. Ја лично верујем у овај закон и верујем у његову примену“, казао је Гајевић.

Он је навео да нацрт закона има 156 чланова, а да су током јавних расправа критике изнете на рачун 20 законских чланова, што је како је истакао, мали проценат.

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић поручио је да је дефинисање улоге државе у медијима, централно питање, не само медијског система, већ и целокупне слободе информисања у Србији. „То је питање на којем ће ова влада показати свој однос не само према медијима, већ према слободи изражавања“, сматра Обрадовић.

Он је оценио да држава учешћем у медијима ствара неравноправне услове за остале учеснике у тој утакмици што има последицу, политички притисак и утицај на медије. Председник НУНС-а подсетио је и на анализу бивше председнице Савета за борбу против корупције Верице Бараћ, из 2011. године, која је показала да поред власништва или сувласништва, држава са око 40 одсто учествује и у маркетиншким приходима медија.

Удружење новинара Србије оценило је да законски предлог иде у добром правцу, али је затражило да се у њега уведу и подаци о финансирању из иностранства.

„Тражимо да у закон уђе да, осим државне помоћи коју медији добијају, буде јасно наведено и какву помоћ у ком износу медији добијају из страних извора“, казао је члан Управе УНС-а Владимир Радомировић.  

Коментари (1)

Остави коментар
пет

22.03.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 10:15

DVB-T2 sistem ili Internet?

Umesto komentara - dopis MKI:

Postovane dame i gospodo, clanovi Ministarstva kulture i (javnog) informisana i Radne grupe,

U mom ranije iznetom misljenju napisao sam: "Ako je interes ono sto koristi pojedincu ili grupi, ako je javni interes isto sto i opsti ili kolektivni interes zajednice, tj. ono sto je dobro za drustvo kao celinu, i ako se jemci sloboda da se govorom, pisanjem ili na drugi nacin traze ili primaju informacije (clan 46. stav 1. Ustava RS), zasto onda "Ostvarivanje prava javnosti da bude informisana predstavlja javni interes u oblasti javnog informisanja"? (clan 12. stav 1. ovog nacrta). Cini mi se da unapredjenje kvaliteta javnog informisanja, ukljucujuci ustanovljavanje digitalne terestricke televizijske radio-difuzne mreze i sirokopojasnog interneta, predstavlja prvenstveni javni interes u danasnje vreme."

Posle citanja poslednjih tekstova "Nemačka odustaje od DTT-a?" i "Finansijska projekcija za DTT spektar", objavlenih na internet stranici Redakcije digitalnog programa Radiodifuzne ustanove Srbije (RTS), cini mi se da se ustanovljavanje digitalne terestricke televizijske radio-difuzne mreze u DVB-T2 sistemu moze staviti pod veliki znak pitanja.

S obziro da je Republička agencija za elektronske komunikacije dobila status posmatrača u BEREC-u (http://www.ratel.rs/informacije/novosti.234.html?article_id=1217), mislim da RATEL treba hitno da zamoli BEREC za misljene o pitanju daljeg rada na ustanovljavanju digitalne terestricke TV radio-difuzne mreze u DVB-T2 sistemu na teritoriji Srbije.

Iskreno,
Dejan Popovic

Beograd, 22. mart 2013.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси