Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дачић: Прописе о медијима не треба доносити исхитрено
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 03. 2013.

Аутор: З. Миладиновић Извор: Данас

Дачић: Прописе о медијима не треба доносити исхитрено

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је прошле суботе да у медијској области сви делови земље морају да буду равноправни, тако да „уколико Београд и Нови Сад имају медијске јавне сервисе, онда то мора да има и Ниш“. - Када је реч о медијским законима, трудимо се да у њиховој припреми учествују медијска удружења, заједно са Министарством културе и информисања.

 

Понекад, међутим, постоје и велики  притисци из међународне заједнице када је реч о примени неких прописа, који можда јесу прописи које треба применити у даљем процесу приближавања ЕУ, али нам пример млека и афлатоксина показује да када журите и трчите испред руде могу да настају одређени проблеми - рекао је Дачић у Нишу одговарајући на питање о даљој судбини Нишке телевизије (НТВ) и других медија чији су оснивачи локалне самоуправе.

Претходно је на скупу Развој југа Србије, на којем су Дачић и поједини министри разговарали са представницима овог дела земље, председник  Окружног одбора СПС у Нишу Игор Новаковић оценио да би Нацрт закона о информисању, који предвиђа повлачење државе и локалних самоуправа из медија од 1. јануара 2014, могао да представља увод у укидање НТВ. У том случају Ниш ће бити „потпуно дискриминисан“ у односу на Београд и Нови Сад, у којима су националне, покрајинске и градске телевизије и радио станице. Он је подсетио да у Нишу уз НТВ постоји још само приватна телевизија Белами, а да су у последње три године из различитих разлога угашени Радио Ниш, који је имао традицију од 60 година, као и регионалне Телевизије Пет и Зона. Према његовим речима, НТВ би требало да постане регионални јавни сервис, у складу са актуелном Медијском стратегијом, која предвиђа шест таквих сервиса у Србији.

За формирање регионалних јавних сервиса и трансформацију НТВ у такав сервис заложила се и већина учесника јавне расправе о Нацрту закона о информисању, одржане прошлог четвртка у Нишу, у организацији Министарства културе и Мисије ОЕБС. Против таквог мишљења присутних грађана, политичара и медија чији су оснивачи локалне самоуправе били су представници НУНС-а, АНЕМА-а, Локал преса и приватних медија. Чланови Радне  групе за израду закона објаснили су да он предвиђа „само“ повлачење државе, градова и општина из медија, а да ће евентуално формирање регионалних јавних сервиса регулисати закон о електронским медијима, који ће се ускоро наћи у јавној расправи.

Расправа у Нишу била је жучна, тако да су неки од учесника оценили да је атмосфера „као на стадиону“. У једном тренутку запретила је опасност да буде прекинута услед инцидента због којег су у Галерију Србија стигли припадник полиције, као и градоначелник Ниша Зоран Перишић. Према писању интернет портала Јужне вести, у паузи дискусије „тројица младића у мајицама кик-бокс клуба насрнули су на дипломатског службеника мисије ОЕБС и уносећи му се у лице упутила низ увреда“. Други медији нису присуствовали инциденту, а портпаролка Полицијске управе Ниш Лидија Павловић саопштила је да је „полиција по пријави изашла на терен и констатовала да није било никаквог нарушавања јавног реда и мира“.

Погромашка атмосфера

Након јавне расправе у Нишу шеф Мисије ОЕБС у Србији амбасадор Петер Буркхард позвао је „на уважавање и учтивост у јавном дијалогу“. Он је изразио жаљење што је расправа ометена, уз оцену да „нема места претњама и насиљу у демократској дебати“. НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес оценили су да јавна расправа протиче уз „озбиљну опструкцију појединих локалних јавних предузећа које се баве информисањем“ и њену „драматичну политизацију“, тако да се ствара „нетолерантна и на моменте погромашка атмосфера“, која је резултирала „непримереним вербалним нападом на једног од упосленика Мисије ОЕБС-а у Србији“.

Коментари (2)

Остави коментар
пон

18.03.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 16:36

Privatno pa javno pa ...

Bravo Toni na predlogu!

Одговори
пон

18.03.

2013.

Toni [нерегистровани] у 16:25

Smem li kasti?

Ako moze Beograd, onda moze i Nis, ako moze Nis, onda moze i Cacak, ako moze Cacak, onda moze i Valjevo, ako moze Valjevo, onda moze i Zrenjanin, ako moze Zrenjanjin, onda moze i Uzice... Ako moze javni novinarski servis, sto onda ne bi moglo i Javni trgovacki servis, Javni fabricki servis, Javni kosarkaski servis... Najbolje je da cela Srbija bude javno preduzece, sa nasom mudrom vladajucom oligarhijom na vrhu...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси