Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Приватизација градских медија значи њихово гашење
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 03. 2013.

Аутор: З. Миладиновић Извор: Данас

Приватизација градских медија значи њихово гашење

Србији су неопходни регионални јавни сервиси, а сви делови земље морали би у медијској сфери да буду равноправни са Београдом и Војводином. Уколико законодавство не установи регионалне јавне сервисе, а Нишка телевизија (НТВ) не добије тај статус, биће то још један озбиљан знак да је Србија јужно од Београда дискриминисана, што би могло довести до већег незадовољства, па и протеста грађана, могао би да гласи већински став учесника преподневног дела јавне расправе о нацрту Закона о јавном информисању и медијима, одржане јуче у Нишу.

 


Ова јавна расправа била је трећа од укупно четири такве расправе у организацији Министарства културе и информисања и Мисије ОЕБС. Претходне расправе одржане су у Новом Саду и Новом Пазару. „Нишка“ расправа у препуној Галерији Србија, испред које су такође стајали грађани, била је прилично жучна, са повицима, упадицама, аплаузима, тако да су неки од говорника закључили да је „атмосфера као на стадиону“. Модераторка скупа Драгана Николић Соломон, иначе шефица Медијског одељења ОЕБС, више пута је позвала на спуштање тензија, подсећајући да су они који не мисле исто као већина Нишлија у сали „њихови гости“.

Осим представника НУНС-а, УНС-а, АНЕМ-а и Друштва новинара Ниша, као и медија из Крагујевца, Врања, Лесковца, Неготина, Бора, Крушевца, Пирота и других градова, на јавној расправи говорили су званичници Министарства културе, републички посланици и нишки функционери, због чега се чула новинарска примедба да „ово ипак није политички, већ медијски скуп“. Сви политичари из Ниша, било да су из власти или опозиције, заложили су се за формирање регионалних јавних сервиса и трансформацију НТВ у такав сервис, подсећајући да је то став и Скупштине града Ниша, која је два пута донела такву одлуку, као и грађана, који су са 35.000 потписа подржали овакво решење.

- Учесници на овој расправи, моје Нишлије, можда су мало непријатни, али то је само зато што су узнемирени, пошто знају да би приватизација НТВ, чији је оснивач град, заправо значила њено гашење. Од 56 приватизованих медија у Србији данас успешно ради само један. У Нишу је већ угашен Радио Ниш, који је имао традицију од 60 година, као и приватна Телевизија Пет, која је била најгледанија у граду и приватна Телевизија Зона. Ако „изгубе“ и НТВ, хоће ли им уопште опстати право на квалитетну информацију - рекао је градоначелник Ниша Зоран Перишић (СНС), уз препоруку да држава што пре дефинише број регионалних јавних сервиса на њеној територији начин њиховог финансирања.

Заговорници формирања регионалних сервиса указали су да су у раду на нацрту Закона о јавном информисању, који предвиђа да се држава ускоро повуче из власништва у медијима, учествовали само представници медијских удружења и организација која су против формирања регионалних сервиса, а не и Коалиција запослених у медијима (ЗУМ), која заговара регионалне  сервисе, и у којој је „око 2.000 чланица са територије целе Србије“. Они су рекли да регионални јавни сервиси постоје и у европским земљама, као што су Аустрија,  Немачка, Шведска,  Велика Британија, Данска или Норвешка. Подсетили су да формирање шест регионалних јавних сервиса предвиђа актуелна Медијска стратегија, која је кровни документ, и са којом предстојећи медијски закони не би смели да буду у супротности.

Чланови Радне групе за израду Закона о јавном информисању казали су да у Србији убудуће неће постојати ниједан медиј у државној својини, као ни медији чији су оснивачи градови или општине. Нацрт закона о информисању не предвиђа буџетско финансирање таквих медија, већ субвенционисање „по пројектима“.

Ипак, објаснили су они, национални, покрајински и евентуални регионални медијски сервиси нису у државној, већ у јавној својини. Евентуално постојање регионалних јавних сервиса биће регулисано новим Законом о електронским медијима, који ће се такође наћи на јавној расправи.

Критике

Душан Јањић из НУНС-а, Ненад Пауновић из АНЕМ-а и представници приватних медија из Ниша и других градова претежно су оценили да нема потребе за формирањем регионалних јавних сервиса, наводећи да би такви сервиси имали предност на тржишту у односу на приватне медије, што је својеврсна дискриминација супротна европским стандардима. Неки од њих су казали да су телевизије чији су оснивачи градови и општине „најчешће партијска гласила у којима се сликају политичари“, као и да по дефиницији приватни медији не морају да буду лошијег квалитета и ниже озбиљности.

Коментари (3)

Остави коментар
пон

18.03.

2013.

Milutin X [нерегистровани] у 08:39

Strašno su bezobrazni...

Strašno su sebični i bezobrazni ti novinari, fotoreporteri, snimatelji i ostali uposlenici preostalih medija u javnom vlasništvu. Otimaju se za pravo da im se novine, radio stanice i televizije ne ukidaju, već da u njima primaju zaradu koja je istina niža od republičkog proseka. Umesto da lepo rade kao honorarni dopisnici beogradskih medija i trljaju ruke. Preporučujem Večernje novosti ’’...honorari nisu isplaćivani od jula, a nekima čak i od januara prošle godine’’ (UNS, 06. 03. 2013.) ili Politiku ’’...honorari kasne i do 13 meseci’’(UNS, 07. 03. 2013.). Za Press i Avalu definitivno su zakasnili, ali oni ambiciozniji mogu pokušati kod agencija, Fonet i Beta su pravo mesto da od honorara školuju decu koja će poučena iskustvom roditelja verovatno u širokom luku zaobilaziti zgradu FPN-a. Čujem od kolega da je i honorarni rad za Blic pravi užitak. Kažu ravno je dobitku na tomboli u klubu penzionera...
Strašno su bezobrazni ti provincijani novinari, bune se, a niko im to nije dozvolio.

Одговори
нед

17.03.

2013.

Goran Petrovic [нерегистровани] у 11:22

realan

Nije sve evropsko bas i najbolje , mi pokusavamo da budemo veci PAPA od katolika !Zasto bas toliko moramo da se dodvoravamo OEBSU ?Ok prvi sam za evropske standarde,ALI......!?

Одговори
пет

15.03.

2013.

Златомир Лазић [нерегистровани] у 14:27

Аргументи који то нису

Кад год ми неко помене европске стандарде у Србији ја се горко-слатко насмејем.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси