Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Суд одбио тужбу Курира против КРИК-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 04. 2024.

Аутор: Јелена Радивојевић Извор: КРИК

Суд одбио тужбу Курира против КРИК-а

Привредни суд у Београду одбио је тужбу коју је издавач Курира поднео против КРИК-а тврдећи да je нелојална конкуренција и да урушава углед овог таблоида, преноси КРИК. Тужба је уследила након што је КРИК-ов портал Раскрикавање, који проверава тачност информација објављених у медијима,како наводи КРИК, утврдио да је Курир током 2020. на насловним странама објавио 163 лажне, неутемељене или манипулативне вести. Пресуда је првостепена и Курир може да се жали на њу.

Судија Љиљана Стојковић истакла је у пресуди да су наводи тужбе да је дошло до повреде конкуренције на медијском тржишту неприхватљиви јер информације које су објављене на сајту Раскрикавања не могу потпасти под примену Закона о трговини, на основу ког је поднета тужба, пише КРИК.

„Тужени нису трговци и не могу бити у конкурентном односу како то наведени закон прописује“, закључила је судија, како преноси КРИК.

Она је навела и да је КРИК „непрофитна организација основана ради доброчиног остваривања опште корисних циљева из области новинарства“.

Пресуда није коначна и издавач Курира предузеће Мондо Инц на њу може да се жали.

Осим КРИК-а, тужбом Курира из 2021. године били су обухваћени и портал Цензоловка, лист Данас, Удружење Центар за интеркултурну комуникацију и портал Јавни сервис, против којег је касније повучена тужба. Тужбом је тражио и да им исплатимо укупно 11 милиона динара.

Портал Раскрикавање годинама уназад објављује анализу насловних страна дневних новина у Србији, према методологији оцењивања која је доступна на сајту.

Курир је често ударна песница власти за обрачун са политичким неистомишљеницима или независним новинарима, па тако неретко објављује лажне и непроверене вести и тиме крши новинарски кодекс.

Због анализе Раскрикавања Курир је против КРИК-а крајем прошле године поднео још једну тужбу Привредном суду – такође због наводне нелојалне конкуренције и нарушавања угледа. И овом тужбом обухваћени су медији који су пренели податке из анализе КРИК-а  – да је на насловним странама Курира 2022. године било најмање 122 неутемељене, пристрасне или манипулативне вести. И овом тужбом Курир тражи да му се исплати 11 милиона динара.

Последњих година број такозваних СЛАП тужби против КРИК-а расте – у питању су тужбе које подносе људи из власти или блиски њима, а које се покрећу само како би се новинари застрашили, а медији спречили да објављују нова открића.

Међу онима који су покренули поступке против КРИК-а су кум председника државе Александра Вучића Никола Петровић, бивша државна секретарка МУП-а Дијана Хркаловић, Предраг Колувија, власник „Јовањице“ коме се суди за узгајање више од тоне и по марихуане, контроверзни бизнисмени Богољуб Карић и Станко Суботић, као и компанија „Минецо“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси