Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стејт департмент: У Србији озбиљни проблеми са независношћу судства, слободом штампе, корупцијом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 04. 2024.

Извор: Бета

Стејт департмент: У Србији озбиљни проблеми са независношћу судства, слободом штампе, корупцијом

Извештај америчког Стејт департмента о људским правима, објављен данас, показује да се у Србији стање на том плану током 2023. године није битније мењало, односно указује на озбиљне проблеме са независношћу правосуда, на корупцију у Влади, и на озбиљна ограничавања слободе изражавања и штампе. Како се наводи у извештају објављеном на сајту Стејт департмента, ови проблеми су забележени у кредибилним извештајима.

Код ограничења слободе изражавања и штампе, Стејт департмент нарочито истиче насиље, претње насиљем и судске поступке против новинара.

Међу забележеним проблемима су трговина људима, насиље или претње насиљем које је усмерено на лезбијке, хомосексуалце, бисексуалне, трансродне, квир, интерсексуалне или друге особе сексуалних мањина.

Наводи се да су, према речима многих посматрача, бројни случајеви корупције, друштвеног и породичног насиља, напада на цивилно друштво и других злоупотреба остали непријављени и некажњени, уз констатацију да је влада предузела кораке да идентификује, истражи, кривично гони и казни званичнике у влади и полицији који су кршили људска права - након јавних навода о злоупотребама.

Указује се да су независне међународне и домаће невладине организације и надзорна тела известили да је правосуђе у Србији подложно корупцији и политичком утицају, а да званичници Владе и народни посланици и даље јавно коментаришу истраге, судске поступке или рад појединих судија и тужилаца.

Стејт департмент нарочито истиче случај прераспоређивања тужитељки Бојане Савовић и Јасмине Пауновић, након хапшења шесторице осумњичених за малверзације у Електропривреди Србије, и наводи да су, према многим посматрачима, одлуке Вишег јавног тужилаштва у Београду о премештају две тужитељке биле - политички мотивисане.

Позивајући се на извештај Фридом Хауса, Стејт департмент истиче да је Србија у њему означена као "транзициони или хибридни режим" и да је у њему забележен континуирани и све већи притисак владе на независне медијске куће и новинаре, као и све већа доминација и манипулација медијима која потиче од државне компаније Телеком Србија.

У извештају Стејт департмента помињу се самонаметнута аутоцензира међу новинарима, отежан приступ опозиционих лидера медијима и финансијама, као и чињеница да је РЕМ продужио на још осам година националне дозволе за емитовање телевизијским станицама са провладином уређивачком политиком.

Истичу се критике опозиционих лидера и активиста цивилног друштва на рачун тога штоо РЕМ није ефикасан у свом раду и да је стално на страни владајуће коалиције, обезбеђујући неправедно медијско окружење.

Према подацима Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА), већина медија је отворено провладина у свом извештавању, наводи се у извештају Стејт департмента.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси