Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  САД британском суду дале гаранције потребне за изручење Џулијана Асанжа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 04. 2024.

Извор: Хина/Н1

САД британском суду дале гаранције потребне за изручење Џулијана Асанжа

САД су дале гаранције које је затражио Високи суд у Лондону, а које би могла да утру пут за изручење оснивача Викиликса Џулијана Асанжа из Велике Британије.

Високи суд је у марту пресудио да aе, без одређених америчких гаранција, Асанжу бити дозвољено да поднесе нову жалбу на екстрадицију Сједињеним Државама због објављивања поверљивих америчких војних информација и дипломатских депеша од стране Викиликса.

Та уверавања САД да се Асанж може ослонити на своје право на слободу говора из Првог амандмана на свом суђењу у САД и да неће бити нових оптужби које би могле довести до смртне казне, дата су у року који је истекао данас. У документу, у који је Ројтерс имао увид, наводи се да ће Асанж моћи да се ослони на Први амандман и наводи се да се „смртна казна неће тражити нити изрицати”.

„Ова уверавања су обавезујућа за све појединце сада или у будућности којима су делегирана овлашћења да одлучују о овим питањима“, наводи се у саопштењу.

Ново рочиште на суду биће одржано у Лондону 20. маја, али су Асанжови адвокати раније описали америчке гаранције дате у другим случајевима као да „нису вредне папира на којем су написане“, понављајући сличне критике групе за људска права Амнести интернешнал.

„И даље смо забринути да ће он остатак живота провести у изолацији“

Асанжова супруга Стела, са којом се оженио у лондонском затвору, рекла је да та уверавања нису умањила њихову забринутост, описујући их као „бесрамне обмане“.

„Сједињене Државе су издале налог који није везан за Први амандман и стандардни налог који се односи на смртну казну“, рекла је супруга.

„Дипломатска нота не ублажава крајњу забринутост наше породице за његову будућност – његово мрачно очекивање да ће остатак живота провести у самици у америчком затвору због објављивања награђиваног новинарства“, наводи се у њеном саопштењу.

Амерички председник Џо Бајден рекао је прошле недеље да разматра захтев Аустралије да одустане од кривичног гоњења, што је Асанжов амерички адвокат описао као „охрабрујуће“.

Нејасно је какав би утицај Бајден могао имати на кривични случај, али Волстрит журнал је објавио да су у току расправе о потенцијалном споразуму о признању кривице.

„Бајденова администрација мора да одустане од овог опасног кривичног гоњења пре него што буде прекасно“, рекла је Стела Асанж.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси