Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лаж јача од истине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 04. 2024.

Извор: Фонет

Лаж јача од истине

Наизглед имамо све што би требало да чини медијску сцену, али је све то један велики "лажњак", изјавио је ФоНету главни и одговорни уредник новина Нова Ранко Пивљанин и указао да је све оно што би требало да буде новинарство дефинисано кодексима уступило место општој лажи.

Он је у серијалу разговора Киоск о медијској сцени објаснио да је новинарство постало нека врста "огласне табле за промоцију различитих интереса, политичких, економских и мафијашких".

Пивљанин је истакао да ипак постоје "медијска острва која поштују правила, али ти медији и новинари личе на неку врсту амазонског племена које је дошло кроз неки времеплов, нашло се у зверињаку и покушава да се снађе и ради онако како то принципи професије захтевају".

Према његовом виђењу, медије који поштују професионалне принципе су надвладали медијски шпекуланти и медијски манипуланти које не обавезује оно што новинарство чини новинарством.

Упитан да ли медијима недостају праве политичке дебате, Пивљанин је одговорио да је то категорија која подразумева одговарајуће саговорнике, правила, поштовање и толеранцију, али да тога нема.

"Све се претворило у неку врсту свађаонице, линча и логореје. Циљ тих такозваних дебата јесте да се заглуши противник, збуни јавност, не да се пошаље јасна порука, већ да се она затамни и склони, тако да је медијска дебата изгубила своју сврху", оценио је Пивљанин.

Како је навео, поларизација медија није направљена по принципима здраве различитости и здравог приступа одређеним проблемима и изношења различитих ставова на професионалан начин, већ је поларизација направљена да збуни, дезоријентише и направи манипулацију.

У међувремену је неко "продужио ноге лажима и оне трче брже од истине", рекао је Пивљанин и оценио да публика због тога тренутно више сумња у истину него у лаж.

На питање да ли и како медији одолевају притисцима центара моћи, Пивљанин је узвратио да медији не одолевају тим притисцима, него да се "потурају и формирају тако да би служили центрима моћи".

"Што се тиче слободе говора, ако се ова ларма којој присуствујемо и општа кокофонија, галама, бука и бес може назвати слободом говора, никад је није било више", образложио је Пивљанин.

Њему се чини је да у овом тренутку ћутање најоптималнији израз слободе говора.Говорећи о таблоидном и сензационалистичком приступу трагедијама, Пивљанин је објаснио да се одавно изгубио праг толеранције шта се ме, а шта не сме.Како је предочио, давно су пређене црвене линије и "све је претворено у лешинарење".

Он је оценио да је у случају двогодишње Данке Илић "на најгори могући начин рабљена трагедија једне породице"."Беспредметно је коментарисати, можемо само да згражавамо над тако нечим", закључио је Пивљанин.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси