Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пашалић о извештавању у случају Данке Илић: Жртва и њена породица се секундарно виктимизују
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 04. 2024.

Извор: РТС

Пашалић о извештавању у случају Данке Илић: Жртва и њена породица се секундарно виктимизују

Заштитник грађана Зоран Пашалић рекао је говорећи о извештавању појединих медија у случају убијене девојчице Данке Илић да се жртва секундарно виктимизује, као и њена породица.

У пракси се показало да је такво извештавање више повредило жртву, ако је преживела, њену породицу и грађане, каже Пашалић и истиче да је више пута апеловао да се тако не извештава, али да није било резултата.

Док полиција трага за телом Данке Илић, много је оних који су се обрукали. Осим огромне трагедије коју је породица доживела, морала је да се бори и са монструозним извештавањем.

Заштитник грађана Зоран Пашалић рекао је гостујући у Јутарњем програму да инсистира на томе да се у таквим ситуацијама извештава тако да јавност буде информисана, али не да се жртва секундарно виктимизује, као и њена породица.

"У пракси се показало да је такво извештавање више повредило жртву, ако је преживела, и свакако њену породицу, а могу да кажем и грађане. Сензационалистичко извештавање има контраефекат и не видим сврху“, навео је Пашалић.

Истакао је да је институција Заштитника грађана више пута апеловала да се не извештава на сензационалистички начин, али да то није дало резултата.

Приближава се и годишњицама масовних убистава у Рибникару, Дубони и Малом Орашју. Ове трагедије су, нажалост, обележиле целу генерацију школараца.

Пашалић каже да мора да се узме у обзир да је после масовног убиства починилац имао велику подршку на друштвеним мрежама.

орамо да поведемо рачуна да нам се тако нешто не би поновила. Виртуелни свет у коме деца бораве дуго доводе до тога да размишљају на погрешан начин“, напоменуо је заштитник грађана.

Прокоментарисао је и питање деце која живе на улици. Каже да постоји евиденција само оних који се баве просјачењем.

итно је да то они не могу да раде сами, у највећем броју случајева постоји неко ко организује ту децу, а они су ретко падали под руку закона“, каже Пашалић.

Према његовим речима, мора да се види да ли о деци која живе на улици има ко да се брине, а ако нема, мора држава да преузме бригу о њему.

Заштитник грађана би требало данас да представи Посебан извештај о спровођењу инклузивног образовања у Републици Србији.

Наглашава да је неопходно по том питању да се разбију предрасуде.

"Увек када говоримо о томе заборављамо да ту спадају и изразито талентована деца, којима уобичајени начин наставе не испуњава потребе, односно њима је досадно у школи“, напоменуо је Пашалић.

Цео разговор са Зораном Пашалићем можете погледати у видеу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси