Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  За медиа реагује: Зауставите стигматизацију Тимочана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 04. 2024.

Аутор: Редакција За медије Извор: Редакција За медије

За медиа реагује: Зауставите стигматизацију Тимочана

Након хапшења осумњичених за злочин у Бору који је узнемирио јавност читаве Србије, сви смо се понадали да ће престати језива таблоидна злоупотреба несреће једног детета и његове породице. То се наравно није догодило, већ се отишло корак даље па је на ред дошла и читава Влашка заједница, којој се из дана у дан лепе етикете да су примитивци склони најстрашнијим злочинима, инцестоидни, ниске интелигенције…

Такве фашистичке тврдње износе садашњи и бивши “пандури”, такозвани аналитичари, закекечени у студијима опскурних београдских телевизија, а подстакнути питањима такозваних новинара… Сви заједно искежени и изобличени, злобом и мржњом која има фашистички префикс…

Редакција За медије из Зајечара због тога захтева од органа кривичног гоњења и регулаторних тела за медије да одмах реагују и свако у складу са својом надлежношћу најстрожије санкционише очигледно и контуинирано кршење закона и промоцију говора мржње.

Напомињемо да у Тимочкој Крајини Срби и Власи вековима живе без забележених сукоба мотивисаних етничком припадношћу. Такође, ми Тимочани често не знамо ко је влашког, а ко српског порекла. Једноставно делимо добро и зло. А сада чини се да зло куца на наша врата!

Већ смо деценијама навикли да нас тзв. београдска елита омаловажава и понижава на много начина. Ароганција престоничких квази аутора се може видети и у филмском и серијском програму, где се глупо карикирају наш дијалект, обичаји, култура… Навешћемо само најекстремније примере, као што је серија “Црна свадба”, која се реферише на стварни трагични догађај (масовно убиство у Јабуковцу), а затим морбидна фикција везана за влашке обичаје постаје средство за прикупљање гледаности и све то на националној телевизији. Ускоро ћемо имати прилику да видимо и другу сезону тог опскурног формата. Такође, филм “Муње ИИ” млађу популацију “едукује” да у источној Србији живе чудаци са овчијим шубарама на главама…

Што се злочина тиче нећемо се спуштати на тај ниво да на исти начин одговарамо, али подсећамо на ћевапе од људског меса о којима је говорио Александар Вучић, председник Србије. Замислите колико би страшна и увредљива била генерализација таквог зверства које су учинили криминалци из Београда!

Оно што нас највише забрињава је чињеница да последњи случај на који јавно указујемо, није преседан већ поприма облик кампање, а сви добро знамо како су се сличне кампање етничког етикетирања завршавале. Због тога апелујемо на престоничке медије да не дају простора шовинистичком олошу да сеје мржњу.

Верујемо да се клица таквог раздора у Тимочкој Крајини неће примити јер никада и није, на шта смо изузетно поносни!

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси