Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  После 25 година од убиства новинара Славка Ћурувије - нико није крив
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 04. 2024.

Извор: РТС

После 25 година од убиства новинара Славка Ћурувије - нико није крив

На данашњи дан 1999. године, убијен је Славко Ћурувија, новинар и власник "Дневног телеграфа" и "Европљанина". Ћурувија је убијен током НАТО бомбардовања, у хаустору зграде у којој је становао у центру Београда. Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио четворицу некадашњих радника Државне безбедности од оптужби за учешће у убиству.

Славко Ћурувија је убијен 11. априла 1999. током НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, у хаустору зграде у којој је становао у центру Београда. Убице су у Ћурувију с леђа испалиле 17 метака.

У фебруару ове године објављено је да је Апелациони суд у Београду правоснажно ослободио четворицу некадашњих радника Државне безбедности од оптужби за учешће у његовом убиству. 

У одсуству непосредних и посредних доказа који би поуздано потврдили да су Радомир Марковић, Милан Радоњић, Мирослав Курак и Ратко Ромић извршиоци овог кривичног дела, Апелациони суд је нашао да нису на несумњив начин доказани наводи оптужбе.

Усвајањем жалби одбране и делимичним усвајањем жалбе Тужилаштва, апелациони суд је преиначио првостепену пресуду тако што је ослободио од оптужбе Марковића да је извршио кривично дело тешко убиство у подстрекавању, а Радоњића, Курака и Ромића да су као саизвршиоци извршили кривично дело тешко убиство, док су оштећени упућени на парнични поступак ради остваривања имовинскоправног захтева.  

"Чињеница да је Ћурувија био критичар тада актуелне власти, за овај Суд није спорна, али с обзиром на то да је у односу на окривљене донета ослобађајућа пресуда, то се Суд није ни могао упуштати у мотиве извршења овог кривичног дела", наводи се у саопштењу Апелационог суда објављеног на сајту.

Другостепени суд је испитао сведоке које првостепени није, али су се неки од њих изјашњавали само о информацијама које су од некога чули, те је овај суд закључио да су искази појединих сведока из истраге не само непоуздани, већ и да се не могу са сигурношћу прихватити као истинити.

Славко Ћурувија фондација саопштила је да је шокирана одлуком Апелационог суда да ослободи некадашње припаднике Ресора државне безбедности оптужене за убиство Ћурувије и истакла да је ова пресуда дубоко узнемирила његову породицу, пријатеље, колеге и поштоваоце. 

Биографија Славка Ћурувије

Славко Ћурувија је рођен у Загребу, 9. августа 1949. године. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Београду.

Од 1986. године, радио је у листу Борба. Почео је као коментатор, а затим је напредовао преко уредника унутрашњополитичке рубрике, до позиције главног и одговорног уредника.

Године 1994, заједно са Момчилом Ђорговићем, основао је лист Недељни телеграф, а две године након тога њих двојица су основали Дневни телеграф.

Славко Ћурувија је убијен док је био уредник и власник магазина Европљанин, који је основао 1998. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси