Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ОЕБС: Разлике у мишљењу не могу бити разлог за претње Грухоњићу; SafeJournalists осуђује нападе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 03. 2024.

Аутор: Фонет, Бета, 021.rs Извор: 021.rs

ОЕБС: Разлике у мишљењу не могу бити разлог за претње Грухоњићу; SafeJournalists осуђује нападе

Мисија ОЕБС у Србији осудила је претње смрћу Динку Грухоњићу, новинару и програмском директору Независног друштва новинара Војводине које су јутрос исписане на згради у којој живи у Новом Саду.

"Ова застрашујућа порука представља директну претњу по живот Грухоњића и захтева хитну и темељну реакцију тужилаштва и полиције и привођење правди. Разлике у мишљењу не могу бити разлог за претње и застрашивање", оценила је у саопштењу Мисија ОЕБС.

Позвали су политичке лидере, јавне званичнике и све релевантне органе да недвосмислено осуде све случајеве насиља над новинарима, у складу са Одлуком Министарског савета ОЕБС-а о безбедности новинара, коју је 2018. године потписало свих 57 држава учесница, укључујући и Србију.

"Мисија похваљује брзу реакцију Сталне радне групе за безбедност новинара у размени виталних информација о овом нападу и тражењу накнадних акција", додаје се у саопштењу.

SafeJournalists: Хитна истрага због претњи и насиља које трпе новинари у Новом Саду

Регионална мрежа SafeJournalists позвала је данас српске власти да спроведу хитну темељну истрагу због ескалације претњи и насиља које трпе новинари у Новом Саду и затражила безбедност за новинаре и медије, а кривично гоњење за насилнике.

Само у Новом Саду, за десет дана, са претњама и нападима суочило се чак седам новинара. Било да се ради о физичким нападима, вербалном злостављању, онлајн узнемиравању или претњама смрћу, способност српских новинара да раде свој посао је озбиљно угрожена, као и њихова безбедност, додаје се у саопштењу.

Новинари Тањуга и Курир телевизије, заједно са Радијем 021.рс, вербално су нападнути док су пратили демонстрације подршке Ани Михаљици, којој је новосадски Центар за социјални рад привремено одузео троје деце.

Како је саопштило Удружење новинара Србије (УНС), полиција није интервенисала да спречи мешање у рад новинара.

Новинарка Н1 Ксенија Павков такође је добила бројне онлајн увреде и претње физичким насиљем због свог извештавања са демонстрација.

Исте недеље, још двоје новинара и лидера Независног удружења новинара Војводине (НДНВ), Ана Лалић Хегедиш и Динко Грухоњић, добили су хиљаде онлајн претњи смрћу упућених путем друштвених мрежа и путем мејла.

Ана Лалић Хегедиш била је мета застрашујућих претњи смрћу, укључујући и неке увреде сексуалне природе, као и организација НДНВ који води, због коментара о национализму на фестивалу "Ребеду" у Дубровнику где је позвана да учествује као панелисткиња.

Грухоњић је био мета јавне кампање линча, укључујући претње физичким насиљем, од објављивања видео монтаже са исечцима из његовог учешћа на фестивалу Ребеду у Дубровнику прошле године.

Монтажа је изманипулисана како би се стекао утисак да Динко изражава задовољство што се дружи са усташким злочинцем Динком Шакићем, додаје Мрежа и наводи да је НДНВ те претње пријавио тужилаштву за високотехнолошки криминал.

Генерална секретарка Независног удружења новинара Србије (НУНС) Тамара Филиповић Стевановић упозорила је да је у Србији у порасту број претњи и увреда упућених новинарима.

Знајуц́и да је Србија земља у којој нису кажњена три убиства новинара у протекле три деценије, веома смо забринути због сваке претње новинарима која остане неразјашњена, додала је она.

"Позивамо власти да гарантују безбедно окружење за новинаре, омогуће им да раде без страха за своје животе, и да ставе тачку на неприхватљиву културу некажњивости систематским истраживањем напада и притужби", указује мрежа SafeJournalists.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси