Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Избегавају новинаре јер би одговори могли да буду смешни“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 08. 2022.

Аутор: Радио КиМ Извор: Радио КиМ

„Избегавају новинаре јер би одговори могли да буду смешни“

Рат изјавама косовских и српских званичника не престаје данима. Изјава министра полиције Косова Џељаља Свечље „да је север Косова био Ел Дорадо за криминалце“ наишла је на оштре реакције и осуде Српске листе, партнера у Влади Косова. Многобројна саопштења која су стизала на адресе медија од градоначелника општина са српском већином, али и министра за заједнице и повратак Горана Ракића, још једном потврђују да не постоји директна комуникација између Срба и Албанаца, чак ни у институцијама

Свих десет градоначелника у општинама са српском већином су се, као по "партијској наредби", оглашавали саопштењима и осуђивали изјаву Џељаља Свечље. У намери да то што учине и пруже подршку потпредседнику Српске листе Милану Радоичићу кога је Свечља окарактерисао као криминалца кога подржава председник Србије Александар Вучић, две градоначелнице - Љиљана Шубарић и Катарина Ристић Илић - су послале идентично саопштење. Након објављивања те чињенице у медијима и на друштвеним мрежама, али и многобројних реакција, уследила је исправка коју је на адресе редакција упутила градоначелница Раниуга Катарина Ристић Илић, уз извињење нагласивши да се ради о „техничкој грешци“.

Устаљена је пракса да српски представници у институцијама, како би се обратилли јавности, шаљу искључиво саопштења за штампу, избегавајући директан контакт са медијима.

Бранимир Стојановић, бивши заменик косовског премијера и некадашњи члан Српске листе каже за РТВ Ким да актуелни српски политички представници на Косову само „глуме српске представнике“. Они, како истиче, избегавају да директно одговарају на питања новинара "јер би могли да кажу нешто што не би имало смисла“, што би, како верује, могло да угрози њихову позицију.

„Зато ти људи беже од новинара, беже од питања, јер би одговори, а то смо и видели, могли да буду врло често и смешни и насумични. Та пракса да се бежи од било каквог одговора на било које питање, па чак и на ово, јесте нешто што није од јуче, али нажалост доживљава неке метаморфозе и развија се у облику метастазе, тако да та болест симулирања српских представника добија све гори облик“, каже Бранимир Стојановић.

Бивши министар за рад у косовској влади и некадашњи посланик у Скупштини Косова Ненад Рашић наводи да не зна шта је сврха слања саопштења градоначелника и министра Ракића.

„Нећу рећи шта је поента, јер смо давно изгубили сваку поенту комуникације. Предложио бих им, да кад праве таква саопштења на крају имају одређен закључак. Препоручио бих им да употпуне то саопштење. Ја, осим штурог преписивања речи неког другог, не видим ништа што би са њихове позиције градоначелника малих општина на Косову требало да донесе неку добит за њихове грађане“, каже Рашић у изјави за РТВ Ким.

И Рашић и Стојановић сматрају да десет градоначелника општина са српском већином на Косову, као и министар за заједнице и повратак у Влади Косова, имају озбиљнијих послова и проблема за решавање од давања подршке Милану Радоичићу и слања оваквих саопштења.

„Мене ово апсолутно не изненађује, али ме брине да се сва енергија троши на то да се сачува нека фотеља. Онда ту народа нема. У таквој ситуацији народ који схвата да они који би морали да о њему брину, или да се макар брину за његове виталне интересе то не раде, прибегава ономе што је наша сурова реалност, а то је масовно исељавање, одлазак пре свега младих људи. Јер када схватите да они који о вама одлучују заправо апсолутно не размишљају о вама, онда тражите неко друго место где би могли да живите и да стварате неку нормалнију будућност“, закључује Стојановић.

„Када би тражили подршку од Европске уније или од било којих других органа, вероватно не би били у ситуацији да имамо огроман број незапослених и социјално угрожених“, казао је Ненад Рашић и додао:

„Када следећи пут преписују саопштења, мој предлог је да бар убаце закључак или захтев, да објасне шта желе да постигну тим саопштењима, који су даљи планови, да се такве ствари не би дешавале убудуће“.

Он иронично закључује да се стиче утисак да је "слање саопштења за штампу највећи допринос" Српске листе у протеклом периоду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси