Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Измене Кривичног законика – заштита или спречавање критичког мишљења
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 10. 2021.

Аутор: Александра Годфроа Извор: Н1

Измене Кривичног законика – заштита или спречавање критичког мишљења

Зломисао - термин који је употребљавао писац Џорџ Орвел за сваку критичку мисао или исказ који се не допада режиму, те је режим третира као преступ и кажњава. Правници упозоравају да би управо то могло да буде последица најновијих предложених измена Кривичног закона. За јавну расправу је одређено 20 дана и тај рок истиче већ половином следеће недеље, а ретко ко да је и приметио ову иницијативу обајвљену на сајту Министарства правде

„Ви сте лажов и манипулишете информацијама“ – за овакву изјаву, ако угрози спокојство особе којој је упућена, а која је саопштила или тек пак изнела мишљење о информацији од јавног значаја могли бисте да проведете и до годину дана на робији. Наиме, изменама Кривичног закона предвиђа се ново кривично дело:

„Казном из става 1. казниће се и ко неовлашћено спречи или омета објављивање путем медија информације од јавног значаја, или ко због објављивања такве информације или мишљења грубим вређањем или злостављањем, дрским или безобзирним понашањем значајно угрози спокојство лица које је информацију или мишљење објавило“.

„Не можете да не коментаришете информацију од јавног значаја па макар то некад било и грубо и увредљиво, нарочито ако та информација није истинита. Али да бисте имали слободну политичку дискусију ви морате да дозволите да се и информација, а нарочито мишљења, да буду подложна критици“, каже адвокатица YUCOM Милена Васић.

Образложена идејом да се додатно заштите они који објављују информације од јавног значаја ова новина би могла да доведе до супротног и да уведе деликт мишљења.

„Ја се бојим да је овде интенција да се смањи могућност критичког мишљења, јер се код нас критичко мишљење поистовећује са увредом“, каже потпредседник Грађанског демократског форума Раде Вељановски.

„Ми видимо по објашњењима правника да постоји опасност да се та одредба потпуно преокрене и послужи за сасвим другу сврху, за заштиту јавних функционера од критичког мишљења у јавном простору. Тако да ће новинари опет отићи у други или трећи план, а закон ће се искористи за заштиту људи који су на власти“, каже председник НУНС Жељко Бодрожић.

Новинари овом изменом неће бити додатно заштићени, упозоравају правници.

„Прво од јавних функционера неће бити заштићени, од посланика, јер су то људи који су обухваћени имунитетом, а они најчешће покрећу линч против независних медија. А друга ствар, вас само постојање одредбе не штити од његове селективне примене. и онда ћемо доћи до ситуације да смо у намери да заштитимо новинаре донели једну ствар која има много штетне ситуације по грађане Србије“, каже Васић.

Правни тим НУНС-а припрема се да учествује у јавној расправи о измена кривичног закона. У НУНС-у се надају да ће макар рок за јавну расправу предлога објављеног тихо на сајту министарства правде бити продужен, јер како сада ствари стоје, он истиче за три дана.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

26.10.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 12:43

Majko moja

Kako je ovo nestručno napisano, jezivo... Ovde nije kažnjivo vređanje, već grubo vređanje. Ako smatrate da "možete zvaršiti na robiji" - kako to sami navodite, zbog iznošenja kritike, onda nemojte da iznosite kritiku ako morate da je iznosite uz grubo vređanje.

Ako pročitate, videćete da nije kažnjivo iznošenje mišljenja i vređanje, već "grubo vređanje" što je viši nivo vređanja.

Ako je jedina zamerka mogućnost selektivne primene, onda bolje da niste pisali ovaj tekst jer je to mana svih zakona u ovoj jadnoj zemlji. Nije vredno pomena...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси