Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коалиција за слободу медија о извештају ЕК: Далеко смо од суштинских проблема
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 10. 2021.

Аутор: Коалиција за слободу медија Извор: Коалиција за слободу медија

Коалиција за слободу медија о извештају ЕК: Далеко смо од суштинских проблема

Поводом Извештаја о напретку Европске комисије (ЕК), Коалиција за слободу медија констатује да упркос оцени "ограниченог напретка" у домену слободе изражавања, кључни проблеми медијске заједнице и даље остају нерешени, а процес ЕУ интеграција успорен

"Овогодишњи Извештај наводи формалне и процедуралне мере које су до сада предузете, на пример, увођење СОС телефона за новинаре, спровођење ограниченог сета мера из Акционог плана за Медијску стратегију, формирање две радне групе за праћење стратегије и безбедност новинара и слично.

Са друге стране, у извештају се наглашава да формалне акције не доносе суштинске промене на медијској сцени, па је тако безбедност новинара и даље на ниском нивоу, вербални напади и говор мржње највиших државних званичника не престају, а укупни амбијент у ком новинари раде не доприноси медијским слободама нити слободи изражавања", наводи се у саопштењу Коалиције.

У Извештају се додатно наводи да су се чланице Коалиције за слободу медија повукле из Владине радне групе за безбедност новинара, тражећи одговорност надлежних институција за оне званичнике који крше етички кодекс понашања и са места највиших представника власти воде јавне кампање против новинара.

"Коалиција сматра да је неопходно да европски званичници у јавној комуникацији не оспоравају чињенично стање у овој области и да јасно указују на налазе Европске комисије, да нема суштинског побољшања на пољу медијских слобода", додаје се у саопштењу.

Коалиција позива европске институције да осим што констатују лоше стање, својим потезима "дају подршку променама које су могуће једино озбиљним и одлучним приступом овим проблемима".

"Сматрамо да смо испуњавањем неких формалних услова још далеко од суштинских промена", кажу у Коалицији и додају да свако одлагање да се отворено разговара о проблемима и њихово гурање под тепих "само продубљава кризу у медијској и новинарској заједници".

Коалиција подржава препоруке ЕК и остаје на становишту да ће се кроз учешће у институционалним и законодавним процесима, упркос њиховом стагнирању, и даље борити за побољшање друштвеног окружења за рад медија, као и да ће у том процесу тражити подршку цивилног сектора и јавности, закључује се у саопштењу.

Коалицију за слободу медија чине Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија, Независно друштво новинара Војводине, Независно удружење новинара Србије, Пословно удружење Локал пресс и Славко Ћурувија Фондација.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси