Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  БИРН и НУНС: Набавке медијских услуга од 83 милиона динара - топ 10 добитника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 10. 2021.

Аутор: Н1 Извор: Н1

БИРН и НУНС: Набавке медијских услуга од 83 милиона динара - топ 10 добитника

Балканска истраживачка мрежа (БИРН) и Независно удружење новинара Србије (НУНС) објавили су нови извештај у којем се наводи да су државне институције и јавна предузећа набавиле медијске услуге у вредности од 83 милиона динара на основу изузетака од јавних набавки

Мапирано је 87 уговора, а БИРН и НУНС наводе да је сума заправо и већа од 83 милиона, ако се узме у обзир да се за медијске услуге путем јавних набавки такмиче и маркетиншке агенције, независне продукције и агенције.

У анализи се наводи да су 10 највећих добитника из обрађеног узорка Тањуг са 8.689.080 динара, ТВ Коперникус Ниш је добио 8.606.288 динара, следе Сат ТВ са 6.048.800 и РТВ Шабац 5.999.999 динара. Српском телеграфу дато је 5.848.033 динара, Дневнику 5.360.000 динара, лист Блиц је добио 5.040.000 динара, YU Eco ТВ 4,8 милиона динара, дневне новине Ало 3.837.000 динара и лист Политика 3.829.236 динара, наводи се у анализи.

Узорак показује да је на услуге маркетиншких агенција потрошено 258.528.634,99 динара што је четири пута више новца у односу на медије.

Раде Ђурић, правник НУНС и један од аутора извештаја, наводи да локалне самоуправе и јавна предузећа спроводе јавне набавке кроз нетранспарентне поступке, који су у складу са интерним правилима наручилаца.

На тај начин они технички прибаве три понуде или упуте позиве на три адресе, три различита понуђача, што није ни близу потребне конкуренције.

С обзиром на нетранспарентност података, различите врсте и називе медијских услуга које се прибављају, стварни подаци о утрошеном веома често остају скривени, нагласио је Ђурић.

Извештај доноси и низ препорука које се односе пре свега на унапређење транспарентности, прецизније уређивање поступака на које се не примењује Закон о јавним набавкама, као и увођење контроле квалитета пружених услуга и њихова доступност јавности.

Мониторинг је урађен за потрошњу у 2020. години на узорку од 20 градова са највећим бројем становника и обухватио је 110 локалних и републичких институција и јавних или јавно-комуналних предузећа, као и 10 министарства, односно канцеларија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси