Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  VOICE на удару SLAPP тужби, нови механизам за обрачун власти са независним медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 04. 2021.

Извор: Бета

VOICE на удару SLAPP тужби, нови механизам за обрачун власти са независним медијима

Редакција Војвођанског истраживачко-аналитичког центра (VOICE) саопштила је данас да се и она нашла на удару новог механизма притиска власти на независне медије, такозваних "SLAPP тужби", пошто је примила две тужбе за исти текст у којем две особе траже да им се исплати одштета од по милион динара, чиме се медиј тера на плаћање високих судских такси за одговор на тужбу и тако се доводи у питање његов опстанак.

"Тужбени захтев на милион динара је, благо речено, неуобичајен јер се захтева износ који је многоструко већи од износа који се иначе досуђује у оваквим врстама поступака. Милионске накнаде штете коју тужиоци захтевају су, не сумњамо, најновији огољени вид притиска власти на независне медије. Наиме, само плаћање две судске таксе на два одговора на тужбу, са укупно седам тужених, доводи у питање даљи опстанак VOICE-а", наводи се у саопштењу.

Прецизира се да је чак пет новинара, одговорни уредник и издавач VOICE-а тужено због текста о јавним набавкама за услуге социјалне заштите.

"Иако су се новинари VOICE-а несумњиво бавили темом од јавног интереса, и то у складу са Кодексом новинара Србије и законима и иако су проверили сваку информацију која је објављена у истраживачком чланку, овог месеца тужили су нас Александра Јовичић, власница Агенције Нивеус тим из Горњег Милановца и Милан Тадић, представник Нивеус тима у јавним набавкама, који је близак владајућој странци. И један и други тужилац од редакције траже по милион динара", наводи се у саопштењу.

Из VOICE-а подсећају на сличне случајеве милионских тужби фирме "Millenium tim" против медија Југ прес из Лесковца и Инфоврањске из Врања, као и листа Данас, портала Нова.рс и кабловске телевизије Н1 и NewsMaxadria.

Редакција VOICE-а је истакла да ће о овим механизмима притиска власти на независне медије обавестити домаћу и међународну јавност.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси