Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дашко Милиновић: Напали су ме исти они који су ме два дана пратили. Ово не може бити само хир два лудака, ради се о организованом нападу фашиста
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 04. 2021.

Аутор: Данијел Апро Извор: Цензоловка

Дашко Милиновић: Напали су ме исти они који су ме два дана пратили. Ово не може бити само хир два лудака, ради се о организованом нападу фашиста

После јутрошњег напада шипком, радијски водитељ Дашко Милиновић за Цензоловку каже да не зна тачно ко су нападачи, јер је огроман број фашистичких организација, али да се ради о двојици који су га пратили последња два дана, да их је срећом приметио, па је имао времена да заузме одбрамбени став и тако избегне озбиљније повреде

„Ово не може бити само хир два лудака. Очигледно се ради о организованом нападу фашиста“, каже за Цензоловку новинар Дашко Милиновић, који је нападнут док је јутрос ишао на посао, у Новом Саду, близу места где живи.

Милиновића, који је део популарног радијског двојца Дашко и Млађа, аутора подкаста „Аларм са Дашком и Млађом“, напала су два млађа мушкарца, јутрос у 6.46, код Основне школе „Васа Стајић“. Попрскали су му очи сузавцем и ударили га металном шипком по руци.

„Добро сам, не морају да брину они који би се бринули. Нападачи су били прилично смотани. Имам лакшу повреду, посекотину на руци, коју сам добио кад сам покушао да се одбраним. Ништа није напукло. Планирао сам да посетим офталмолога, због сузавца, али осетио сам да ми је боље и нисам желео да ме чекају људи из полиције и тужилаштва, па на крају нисам ни отишао“, прича Милиновић.

Он не сумња да је јутрошњи напад само део дуготрајног процеса етикетирања, претњи и насиља.

„Не могу да тврдим о коме се тачно ради, јер је огроман број тих фашистичких организација. Фашизам јача и ово је само још једна његова улична манифестација. Последња два дана пратила су ме њих двојица, ти који су ме на крају напали. Мислио сам да ће ми одмах прићи, међутим, нису. И јутрос сам их видео, знао сам о чему се ради, па сам имао ту предност, имао сам времена да заузмем одбрамбени став.“

Случај је пријављен полицији, иако Милиновић каже да првобитно није имао ту намеру. Већ годинама је, како каже, мета различитих претњи, махом на друштвеним мрежама. Обијена је и кућа у којој живи, украден му је лаптоп.

„Последњих 20 година ми прете. Ништа не пријављујем, нема много смисла. Ни овај напад нисам имао намеру да пријавим, али Млађа (Младен Урдаревић, колега из радијског двојца, прим. аут.) и слушаоци били су забринути, па сам отишао код лекара. Они су позвали полицију.“

Случај је пријављен и Сталној радној групи за безбедност новинара. Милиновић, међутим, сматра да расветљавање појединачних случајева и њихови судски епилози – под условом да до њих уопште дође! – не могу отклонити узроке десничарског насиља против других и другачијих.

„Да будем искрен, полиција има способност да открије починиоце, они знају да раде свој посао. Проблем је што се ово тиме неће зауставити. Фашисти неће стати, овакве ствари ће се и даље дешавати. Не могу да грешим душу, ја у полицији и тужилаштву чак видим вољу да ураде нешто, али… Особе које су у антифашистичкој причи су донекле навикле на нападе, али временом смо научили како да реагујемо. Брине ме што у овом тренутку овако нешто буквално свакоме може да се догоди, сваком грађанину који дигне глас против ове беде“, сматра Милиновић.

Његов колега Младен Урдаревић је за портал 021.рс изјавио да је овај догађај прави показатељ у каквој држави живимо.

„Ово је начин да се слободномислећи човек спречи да каже оно што мисли. У питању је очигледан и организован напад на њега“, казао је Урдаревић.

Привођен због твита

Милиновић је годинама на удару различитих опскурних, махом екстремних десничарских удружења и гласила.

Међутим, у децембру 2018. он је био тај који је приведен у полицију, и то због наводних претњи на Твитеру народном посланику Владимиру Ђукановићу (СНС).

Милиновић је тада изјавио „да је ствар очигледан апсурд и политичка свињарија“.

Адвокатска комора Војводине (АКВ) осудила је његово хапшење, тврдећи да је тако повређено право на слободу изражавања и информисања, као и право на слободу и безбедност.

Сам Ђукановић је пак изјавио да је пријаву поднео „против Запада Тодоровића, а не против Дашка Милиновића“, наводно без знања ко стоји иза Твитер профила.

У међувремену је популарни и оспоравани налог Запад Тодоровић укинут и Милиновић твитује с новог профила Успех Петровић.

Радијски двојац Дашко и Млађа јутарњи програм води од 2011. године. Успех њиховог Узбудилника на локалном АСФМ радију донео је трансфер на Радио Б92 с националном фреквенцијом. По промени уређивачке политике некадашње Деведесетдвојке, прешли су на О радио у склопу РТВ Војводине.

На том месту дочекали су неславну политичку сечу у јавном сервису Војводине 2016. године која је изазвала велико незадовољство грађана и серију протеста на улицама Новог Сада. Од октобра те године Дашко и Млађа покренули су емисију у сопственој продукцији.

ОСУДЕ НАПАДА

Напад на радијског водитеља из Новог Сада осудиле су бројне медијске организације.

Славко Ћурувија фондација саопштила је да је ово „последица некажњивости угрожавања безбедности новинара“.

„Још једном упозоравамо да свакодневне хајке, претње и увреде према новинарима – од таблоида и таблоидних телевизија до саме Скупштине Србије и носилаца највиших функција у земљи пролазе без икаквих последица. Оваква атмосфера у земљи обезбеђује несметани отворени лов на медијске раднике и све критичке гласове у друштву и охрабрује насилнике да се металним шипкама обрачунавају са њима“, наводи се у саопштењу Фондације.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) осудило је „мучки напад у Новом Саду“ и изразило зебњу за Милиновићеву безбедност, јер се, како су навели, евидентно ради о једној организованој акцији.

У Независном друштву новинара Војводине (НДНВ) сматрају да је напад последица непрестане кампање таргетирања неистомишљеника и медија коју „сваки дан слушамо из посланичких клупа и са највиших државних функција“.

Напад је осудило и Министарство културе и информисања

На крају, огласила се и премијерка Ана Брнабић, која је напад на Милиновића окарактерисала као страшан и недопустив.

„Физички напад је црвена граница која се у цивилизованом друштву не сме прећи“, рекла је премијерка у обраћању новинарима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси