Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пропао још један покушај опструкције суђења за паљење куће новинара Милана Јовановића: Одбачен захтев одбране за изузеће судије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 01. 2021.

Аутор: Тамара Спаић Извор: Цензоловка

Пропао још један покушај опструкције суђења за паљење куће новинара Милана Јовановића: Одбачен захтев одбране за изузеће судије

Одлука суда још увек није званично објављена, али извори Цензоловке потврђују изјаву тужиоца Предрага Миловановића да судија Славко Жугић неће бити смењен. Да се то догодило, две године суђења биле би бачене у воду

Татјана Јеремић, председница Другог основног суда у Београду, пред којим се води поступак против Драгољуба Симоновића за паљење куће новинара портала Жиг инфо, одбацила је јуче захтев одбране за изузеће судије Славка Жугића као неоснован, сазнаје Цензоловка из извора блиских Другом основном тужилаштву.

Информација још није званично потврђена, а ни Цензоловка није добила одговор на то питање упућено Другом основном суду.

Суђење Симоновићу наставиће се 19. јануара уколико се одбрана не буде жалила и на ову одлуку, као кад им је одбијен захтев за изузеће тужиоца Предрага Миловановића.

Вест да је одбачен захтев за изузеће судије Жугића потврдио је синоћ и заменик тужиоца Предраг Миловановић, који је, гостујући на ТВ Н1, рекао да га је судија Жугић телефоном обавестио о овоме и да „због тога претпоставља да је ово тачно“.

Захтев одбране неоснован

На претходном рочишту у случају паљења куће новинара Милана Јовановића, главни претрес је прекинут јер је адвокатица Зора Добричанин Никодиновић, која заступа другоокривљеног, бившег полицајца Владимира Михаиловића, затражила изузеће судије Жугића због његове наводне пристрасности.

Адвокатица је тврдила да је судија Жугић онемогућио њеном клијенту да се изјасни о измењеној оптужници и тиме му ускратио право на одбрану. Она је захтевала да се преслуша ток суђења, односно да се одлука о изузећу судије донесе на основу транскрипта из кога би се видело да ли је судија закључио поступак извођења доказа пре или након што је она затражила да Владимир Михаиловић допуни своју одбрану неким, наводно новим и важним чињеницама.

Како Цензоловка сазнаје из поузданог извора, судија Татјана Јеремић, председница суда, после увида у транскрипт са суђења, овај захтев је оценила као неоснован, па је он и одбачен, а судија Славко Жугић наставља да суди у овом веома важном предмету.

Да је усвојен захтев Зоре Добричанин Никодиновић, суђење би морало да крене из почетка и протекле две године суђења биле би бачене у воду, а цео поступак извођења доказа морао би да се понови.

Бројни адвокати четворице окривљених у овом процесу од самог почетка суђења покушавају да га развуку – што недолажењем због „самоизолације“ јер им је неки клијент позитиван на ковид 19, што разним процесним захтевима попут изузећа судије.

У октобру смо већ присуствовали сличном покушају минирања суђења, када су адвокати тражили изузеће заменика тужиоца Предрага Миловановића јер је, наводно, током истраге изнудио признања другооптуженог Михаиловића и трећеоптуженог Игора Новаковића о томе да их је Драгољуб Симоновић ангажовао да запале кућу новинара и тако га зауставе да не пише о корупцији у Општини Гроцка.

Одбрана је тада на суд као сведока извела првог Михаиловићевог адвоката који је сведочио да је наводно тужилац Миловановић понудио нагодбу његовом клијенту – да ће добити шест месеци притвора и да ће бити враћен на посао уколико оптужи Драгољуба Симоновића.

Након што је тужилац Другог основног тужилаштва у истом дану одбио да смени Предрага Миловановића, адвокати одбране су затражили и његово изузеће, због пристрасности.

Виктор Гостиљац, један од Симоновићевих адвоката, тада је рекао да „тужилац није могао за сат времена да прочита списе“ и да је „одлуку могао да донесе једино ако је гледао у чаробну куглу“.

Више јавно тужилаштво одбило је захтев за изузеће Другог основног тужилаштва, али је то проузроковало застој и суђење је било прекинуто на један дан.

Овог пута, са захтевом за изузеће судије Жугића, такође због наводне пристрасности, суђење је прекинуто на недељу дана.

Изнуривање жртава злочина

Сталним прекидањем и одлагањем рочишта купује се време и изнурују жртве – Милан Јовановић и његова супруга Јела Дељанин који су у пожару остали без животне имовине. Овим се исцрпљује и јавност која прати суђење и обесхрабрује осећање да ће правда бити задовољена.

Тужилац Предраг Миловановић ипак је јуче у изјави за Н1 оценио да се „приближавамо крају“ и да смо „јако близу финала и долазимо до завршних речи“.

Судија Жугић је на претходном рочишту закључио доказни поступак и одбацио све додатне захтеве одбране за нова сведочења и извођење доказа и, ако је судити по овој одлуци, сви други захтеви одбране који се тичу додатних сведочења биће такође одбачени. Остаје још да се сви окривљени изјасне о незнатно измењеној оптужници у којој је промењена процена штете настале подметањем пожара. Након тога ће уследити завршне речи тужилаштва, оштећених и одбране.

Кућа Милана Јовановића запаљена је у децембру 2018. године, а суђење Драгољубу Симоновићу, бившем председнику Општине Гроцка и високом функционеру Српске напредне странке, почело је у априлу 2019.

Поред Симоновића, окривљени су Владимир Михаиловић, Игор Новаковић и Александар Маринковић, који је у бекству. Певачица Бојана Шијачки признала је у децембру 2018. године да је у ноћи паљења куће возила окривљеног Маринковића и нагодила се са тужилаштвом, платила је новчану казну и одслужила шестомесечни кућни затвор.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси