Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Прешево – албански може, остали не
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

18. 03. 2016.

Аутор: Јелка Јовановић Извор: Нови магазин

Прешево – албански може, остали не

Пројекат, то сам ја! То би могла бити крилатица Прешева, које је ове године поново расписало конкурс за суфинансирање медијских садржаја, али само за медије који су регистровани у Прешеву и објављују на језицима мањина који су у службеној употреби на територији те општине. Другим речима, на албанском језику, јер на територији Прешева и нема других регистрованих медија.

Медијска коалиција је безуспешно већ упозорила Прешево да је Конкурс противан Уставу и Закону о јавном информисању и медијима Републике Србије. Да нонсенс буде већи, текст конкурса је двојезични, што би требало бар да сугерише да су сви медији равноправни.

Прешево је и лане имало исте дискриминаторне одредбе, што су потврдила министарства за културу и информисање и за државну управу и локалну самоуправу.

Тада је ресорно министарство навело како је “јасно да је Законом о јавном информисању и медијима прецизно одређен круг лица која могу учествовати на конкурсу за пројектно суфинансирање и тај круг лица се не може ограничавати кроз јавни позив за учешће на конкурсу”, а Министарство државне управе и локалне самоуправе подсетило на уставна и законска права националних мањина на одлучивање “о појединим питањима везаним за своју културу, образовање, обавештавање и службену употребу језика и писма”.

Наравно, очување културе и националне посебности не може да “доводи до а приори одбацивања свих програма и пројеката на језицима других националних мањина, као и већинског становништва”.

Казне није било, па је пракса настављена. Према анализи медијске коалиције 2015. није Прешево једино кршило закон, напротив, посебно када је о расподели новца реч, предњачиле су највеће комуне и то махом фаворизујући (тек) приватизоване локалне телевизије.

То чини и Прешево – где је највећа телевизија била илегална – али уз додатну дискриминацију по националној основи.

Може бити да Прешево има много оправданих примедаба на статус своје општине и грађана, али извесно да га неће унапредити тиме што ће информисање о томе ограничити на локалне медије на албанском језику. Напротив, то је пречица до самоизолације. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси