Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  У 2016. години расписано двоструко више конкурса за медије

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

13. 03. 2016.

Аутор: С. Ш. Извор: УНС

У 2016. години расписано двоструко више конкурса за медије

Од почетка године до 11. марта расписано је 80 конкурса за пројектно суфинансирање медијских садржаја, што је двоструко више него у истом периоду прошле године. По први пут ове године 17 локалних самоуправа расписало је конкурс. То су: Брус, Горњи Милановац, Шабац, Власотинце, Нови Кнежевац, Панчево, Чока, Мајданпек, Рековац, Јагодина, Ковачица, Владичин Хан, Мерошина, Медвеђа, Бојник, Осечина и градска општина Медијана.

Чак 37 општина које су до сада  расписале конкурсе издвојиле су већа средства за медијске садржаје него прошле године. Ове године мање је неправилности у конкурсима него прошле. Ипак, неправилности које локалне самоуправе нису хтеле да исправе било је у Новом Кнежевцу и Александровцу. Ове општине ограничиле су учешће само на медије који имају седиште у тим локалним самоуправама. Кршење Закона о јавном информисању није отклоњено ни у конкурсима у Кули, Старој Пазови, Кикинди и Прешеву.

У Кули је председник општине Драган Трифуновић именовао у комисију запослене из Општинске управе, што је супротно Закону о јавном информисању и медијима, који предвиђа да се чланови комисије бирају „из реда независних стручњака за медије и медијских радника”, а да се “већина чланова комисије именује на предлог медијских и новинарских удружења, уколико такав предлог постоји”. У Прешеву, као и прошле године, конкурс је формулисан тако да нескривено фаворизује медије који информишу на албанском језику и дискриминише сва друга јавна гласила.

Подсетимо, у прошлој години у Србији је на сва три нивоа власти, републичком, покрајинском и локалном, за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса потрошено најмање 880 милиона динара.

Удружење новинара Србије (УНС) заговара издвајање од најмање 2 одсто буџета локалних самуправа за суфинансирање медијских садржаја у области јавног информисања, а према подацима, просечан износ који су општине и градови издвојили за те намене у току 2015. није прешао један проценат. Тада је 104 локалне самоуправе расписало конкурсе за пројектно суфинансирање медијских садржаја, а објављено је укупно 119 конкурса, међу којима 46 у тренутку расписивања није било у складу са законом.