Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Општина Жагубица потврдила УНС-у да је конкурс за пројектно суфинансирање спровела супротно Закону
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

11. 03. 2016.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Општина Жагубица потврдила УНС-у да је конкурс за пројектно суфинансирање спровела супротно Закону

Општина Жагубица потврдила је данас УНС-у да је издавач „Округ доо“ из Пожаревца добио новац на конкурсу за пројектно суфинансирање медија за портал „Новине округ“ иако он није уписан у Регистар медија, што је супротно Закону о јавном информисању и медијима и Правилнику о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

 

“Доказ о регистрацији медија ‘Округ доо’ Пожаревац у Регистар медија није достављен од поменутог медија јер вероватно и није регистрован у овом Регистру, али истом није ни тражен овај доказ од Комисије јер је сматрала да је испуњен услов из члана 21. став 1. тачка 2. Закона о јавном информисању и медијима (ЗЈИМ)”, одговорили су УНС-у на захтев за приступ информацијама од јавног значаја из Општине Жагубица.

Након реаговања Коалиције новинарских и медијских удружења коју чине УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес на неправилности у спровођењу конкурса за пројектно суфинансирање медија у Општини Жагубица и захтева да Жагубица понови конкурс, УНС је овој општини послао захтев за приступ информацијама од јавног значаја у којем је, поред осталог, тражио копију Решења о упису у Регистар медија чији је издавач „Округ доо“ из Пожаревца,а који је на овом конкурсу добио 240.000 динара за пројекат “Информисање о актуелностима општине Жагубица, као и лоцирање проблема за живот мештана овог краја”.

Подсетимо, Коалиција новинарских и медијских удружења је 26. јануара предложила општини Жагубица три члана за учешће у раду комисији за оцењивање пројеката, и то једног члана у име УНС-а, једног члана у име НУНС-а и НДНВ-а, те једног у име АНЕМ-а и Локал Прес-а.

Општина Жагубица је игнорисала предлог Коалиције, и за чланове поставила два новинара које је представила као чланове УНС-а из Неготина – Радомира Милошевића и Драгишу Радуловића, иако их УНС није предложио. Поред тога, за трећег члана комисије је именован Начелник одељења за привреду и економски развој Општине Жагубица, иако по ЗЈИМ чланови комисије не могу да обављају јавну функцију.

Члан 24. ЗЈИМ прописује да оцену пројеката поднетих на конкурс врши стручна комисија од три или пет чланова, да чланове стручне комисије именује руководилац органа који је расписао конкурс из реда независних стручњака за медије и медијских радника који нису у сукобу интереса и не обављају јавну функцију, а да се већина чланова те комисије именује на предлог новинарских и медијских удружења уколико такав предлог постоји и уколико предложена лица испуњавају законом предвиђене услове. Самим тим, комисија у овој општини није образована у складу са Законом.

Осим тога што је комисију саставила мимо законских одредби, Општина је донела и противзаконито решење о расподели средстава.

Овим решењем, осим што је противзаконито доделила новац порталу „Новине округ“, одређено је да чак 4.286.000 од укупно 6 милиона динара које се расподељују припадну медију Радио Хомоље, чији је издавач Радио Хомоље д.о.о. у власништву Културно просветног центра „Јован Шербановић“ из Жагубице, чији је оснивач локална самоуправа.

Подсетимо, Закон изричито прописује да право учешћа на конкурсу немају издавачи који се финансирају из јавних прихода.

Такође, пројекат РТВ Бор Комисија је без разматрања одбацила са образложењем да се овај медиј финансира из јавних прихода, што није тачно. РТВ Бор је тада био у поступку приватизације преносом капитала на запослене без накнаде и од 31. октобра прошле године не финансира се из јавних прихода. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси