Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Општина Пирот кроз суфинансирање пројеката условљава медије да објављују информације о њиховом раду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

11. 03. 2016.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Општина Пирот кроз суфинансирање пројеката условљава медије да објављују информације о њиховом раду

„Медиј Јужне вести се обавезује да објави информације по захтеву Општине Пирот, са садржином коју одреди Општина Пирот, када то сама природа, важност или хитност информације захтева“, део је уговора који је портал Јужне вести добио од Општине Пирот, на основу Решења ове Општине о расподели средстава за суфинансирање пројеката из области јавног информисања.

 

Јужним вестима је на конкурсу за суфинансирање пројеката из области јавног информисања у Општини Пирот одобрено 120.000 динара за пројекaт „Ово је Пирот“. Међутим, када им је од Општине на потписивање стигао уговор, у њему је стајала и клаузула да се потписивањем обавезују да објављују и друге информације по захтеву Општине.

Након што су Јужне вести сугерисале Општини да је суштина пројектног суфинансирања помоћ у реализацији конкретних пројектних активности наведених у пројекту, а не оглашавање Општине, начелник одељења за ванпривредне делатности Сава Костић у писаном објашњењу овом порталу навео је  „да им је то потпуно јасно“ али да је Општина „мишљења да медиј који добија средства од локалне самоуправе, поред реализованог пројекта, треба да објави и одређену информацију уколико то затражи Општина Пирот, када то природа, важност и хитност информације захтева“.

„Далеко од тога да ће сада Вама Општина Пирот једном недељно, месечно, како год, достављати информације на објављивање. До сада никоме и никада нисмо послали такав захтев, али је наше мишљење да једна оваква формулација треба да постоји“, објаснио је Костић директору Јужних вести Витомиру Огњановићу.

Он је додао да је уговор исти за све и да се не може мењати јер су га „сви други медији већ потписали“, али да ће примедбе анализирати како би следећи конкурс за суфинансирање био још бољи.

Како за УНС каже уредник Јужних вести Предраг Благојевић, овај медиј „неће потписивати такав уговор“.

„Обавестили смо Општину Пирот да такав уговор нећемо потписати. То је недопустиво. Није у складу са Законом о јавном информисању и медијима да од нас траже да објављујемо информације по њиховом захтеву. Не разумеју суштину пројектног суфинансирања. Упутили смо уговор адвокату, а Општина има 8 дана да нам одговори на допис“, каже Благојевић и додаје да им је из Општине речено да ће „можда припремити нови уговор без овог услова“.

„Надамо се да ће то избристи из уговора, иначе ћемо их, уколико има основа, тужити. Чекамо да нам одговоре. Њима аргумент не може бити то што су други медији потписали уговор. Да ли га нису читали или немају проблем са тим, не знам, али то је недопустиво“, каже Благојевић.

Сава Костић УНС-у  је потврдио наводе Јужних вести и додао да ће разговарати са председником да се спорна формулација избрише за наредни циклус конкурса за пројекно суфинансирање.

„Сад не можемо да мењамо уговор. Сви остали су га потписали и ја ту не видим ништа спорно. Нити смо икад тражили од неког медија да објављује информације, нити то планирамо. Само желимо да то за сваки случај стоји у уговору. Сада је већ касно и не пада ми на памет да мењам уговор, то је већ безобразлук“, рекао је Костић УНС-у.

С обзиром на то да у уговору стоји и да ће „Општина учествовати у суфинансирању пројекта са 120.000 динара у бруто износи (укључујући ПДВ)“, Костић је, иако дилему још увек нису разрешила ни министарства културе и информисања и финансија, покушао да Огњановићу одговори и на питање да ли пројектне активности подлежу плаћању пореза на додату вредност.

„Овај члан уговора (тачније цео уговор) је сачињен уз сарадњу са начелником Општинске управе и оно што је битно за овај члан, са начелницом Одељења за привреду и финансије. Ја признам да као правник не могу често да схватим колегиницу из области финасија, али је њен захтев био да у уговору стоји једна оваква одредба и ми остали који смо сачинили уговор смо то испоштовали. Оно што је битно рећи, да је ово већ трећи конкурс који смо расписали, закључили смо мноштво уговора и нико није имао примедбу на овај члан. Да ли пројектна активност подлеже плаћању пореза на додату вредност или не, много ме и не занима, ми смо је ставили за сваки случај, па ако подлеже платите, ако не подлеже, не плаћајте“, закључио је Костић.

Иако је одговорио на сва питања и недоумице Јужних вести, Костић је у допису искористио прилику и да се пожали на захтевност овог медија. На питање портала како ће се одвијати коресподенција са Општином у току пројекта, Костић је рекао:

Шта ће Вам боља „генерална коресподенција“ са Општином Пирот од ове коју смо имали до данас? Моја маленкост је, у име Општине Пирот, остварила одличну комуникацију са Далибором Милојковићем, у име Јужних вести. Увек Вам стојим на располагању, увек се јавим када ме тражите, посветим Вам доста времена, увек дам тражене информације, објашњења, појашњења, упутства. Посветим Вам времена и када сте неоправдано незадовољни и достављате захтев за достављање података од јавног значаја, па поред силних обавеза морам и тиме да се бавим, да фотокопирам све пристигле пројекте... И поред тог непотребног нарушавања наше успешне сарадње, ја Вам увек стојим на услузи испред Одељења за ванпривредне делатности и Општине Пирот“.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси