Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Бироди: Престати са финансирањем цензуре ЛАФ-а у Нишу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

15. 01. 2016.

Извор: Бироди

Бироди: Престати са финансирањем цензуре ЛАФ-а у Нишу

Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) позива Управу за културу града Ниша да у складу са својим обавезама јавно објави податке о заступљености градских институција, укључујући и Локални антикорупцијски форум (ЛАФ), у медијима који су добили јавна средства на конкурсу за суфинасирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

Подаци које поседује Биро за друштвена истраживања говоре да је извештавање о ЛАФ-у, самосталном и независном градском телу чији је приоритетни задатак да координира процесом примене Локалног плана за борбу против корупције који је усвојила Скупштина Града Ниша, цензурисано од стране телевизија Belle amie, Зона Плус, Коперникус, Нишке телевизије (НТВ), као  и јединог нишког дневног листа Народне новине.

Ови медији, изузев НТВ, у својим програмима који су финансирани новцем грађана Ниша, а са циљем да се унапреди остваривање интереса тих грађана у медијима, од септембра прошле године нису пренели ни једну информацију о раду градског тела задуженог за борбу против корупције, која представља друштвену активност од највишег јавног  интереса.

НТВ, која је пре тога месецима врло активно пратила рад ЛАФ-а, то не чини од средине новембра прошле године, када је приватизована.

Уколико званични подаци надлежне градске Управе потврде информације о цензурисању ЛАФ-а, БИРОДИ тражи од града Ниша да престане са финансирањем наведених медија по основу остваривања јавног интереса, односно утврди механизам који ће обезбедити да се на наредном конкурсу дестимулише учешће таквих медија у расподели средстава у обиму који је постојао на предходном.

Уколико им град Ниш не ограничи буџетска средства може се сматрати саучесником у цензурисању градског антикорупцијског  тела.

БИРОДИ сматра својом обавезом да укаже на овај проблем и затражи његово решавање јер је поред осталог у Локалном плану за борбу против корупције града Ниша означен као организација која „координира процесом мониторинга и евалуације примене Локалног плана“.

У Београду, 14.01.2016.године

Коментари (1)

Остави коментар
пон

18.01.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 21:48

silogizmi

Neverovatno kakve zaključke donosi BIRODI. Pa zašto povezujete gradsku vlast, cenzuru i privatne medije. Oni jesu dobili sredstva za projekte, ali pitanje je za koje. Zašto bi LAF morao da se nadje u njima. Drugo, privatni mediji imaju svoju uredjivačku politiku,a ko na nju utiče, ko je kreira, to je već stvar druge prirode. Zar vi mislite da imate ekskluzivno pravo da o svemu prosudjujete!!!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси