Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо уредничког колегијума Бест телевизије поводом саопштења УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

30. 08. 2013.

Писмо уредничког колегијума Бест телевизије поводом саопштења УНС-а

Уреднички колегијум ТВ Бест из Зајечара реаговао је на УНС-ово саопштење "Нелојална конкуренција на медијском тржишту у Зајечару" објављеног данас. Писмо ТВ Бест преносимо у целости.

Саопштење Удружења новинара Србије прослеђено нашој и другим редакцијама, поводом, како се наводи, нелојалне конкуренције на медијском тржишту у Зајечару,  потпуно је некоректно, једнострано и пуно неистина, а основно професионално и етичко право да се чује и друга страна, није испоштовано. Удружење је, као своје, пренело наводе из обраћања “За медие”, које је и нама достављено.

Кренућемо редом. Господа из УНС-а вероватно и не знају да се прилози објављени у Резимеу, на које се позивају, уопште не односе на конкурс за расподелу новца медијима у Зајечару за ову годину, већ о томе како је бивша власт прошле године финансирала само оне које је и како желела.  У УНС-у сигурно не знају да је прошле године из буџета, бар званично, дато 26 милиона динара за информисање, да је агенција у чију су заштиту стали, добила фину своту у односу на број запослених, а да је већ почетком 2012. године уговор са регионалном ТВ Бест једнострано раскинут, а новац намењен за наш медиј подељен миљеницима власти. УНС се тада није оглашавао и није сматрао да у Зајечару постоји нелојална конкуренција, мада смо у то време били једина телевизија са регионалном фреквенцијом. Свеједно, ми смо спор добили на суду. УНС се није оглашавао ни када смо се безброј пута обраћали јер нам је ускраћено основно право- да радимо и извештавамо са званичних јавних скупова, па чак и са конференција за новинаре организованим у истој тој агенцији коју сада бране, о чему сведоче снимци. Шиканирања не спомињемо.

УНС је ћутао и када су новинарима и уредницима Бест телевизији претили и нападали их. Снимци постоје, као и судске пресуде по приватним тужбама, јер су тада и струковна удружења, и полиција, и правосуђе остали глуве на наше пријаве.

УНС у саопштењу наводи и да је неформални власник наше телевизије Саша Мирковић, председник Скупштине града. Неформално власништво као такво у нашем систему не постоји, док је име власника Бест телевизије доступно на сајту АПР-а.

Верујемо да у Удружењу новинара Србије знају да је сувласник агенције, у којој су у ствари дописништва две телевизије са националном фреквенцијом-Тв Пинк  и Тв Прва, Душан Војводић, новинар РТС-а. О истом трошку прилог за више телевизија, па што да не наплатимо то и граду? Сваки други коментар је сувишан.

Што се наше телевизије тиче, неспоразуми због доделе новца за медије не постоје, јер услове конкурса нисмо ми дефинисали, али смо их у потпуности испунили, и квалитетом и обимом продукције, бројем запослених, регионалном фреквенцијом. Надлежна комисија сматрала је да услове конкурса за доделу новца за информисање испуњавају још једна регионална и једна градска телевизија, као и једна регионална  инеколико локалних радио станица. Дакле, место тврдњи да је створена нелојална конкуренција, нема.

УНС који у свом једностраном саопштењу наводи референце агенције коју брани очигледно не зна да смо ми медиј са близу 60 година искуства у стварању радијског и скоро 20 година у креирању телевизијског програма, са бројним наградама освојеним на домаћим и иностраним фестивалима. О квалитету наше продукције сведоче и многи пројекти које су подржали Европска агенција за реконструкцију, IREX, надлежна министарства.

Да су знали или желели да сазнају, можда себи не би дозволили да јавности саопштавају туђе ставове без претходне провере.

 

У Зајечару, 30.8.2013.                       Колегијум Бест телевизије

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси