Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  МИТ: Петрушић саопштила неистине о министру Ристићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

12. 08. 2024.

Извор: Министарство информисања и телекомуникација

МИТ: Петрушић саопштила неистине о министру Ристићу

Министарство информисања и телекомуникација реаговало је на текст "Заштитник ловаца на вештице", објављен у недељнику "Радар", који је пренело и Удружење новинара Србије (УНС). Писмо Министарства преносимо у целости.

Поштована госпођо Малишић,

Сходно одредбама члана 94. Закона о јавном информисању и медијима обраћамо Вам се молбом да у првом наредном броју недељника ,,Радар“, као и на званичној интернет презентацији листа који уређујете, објавите следећу реакцију овог министарства на чланак под насловом ,,Заштитник ловаца на вештице“ ауторке госпође Сандре Петрушић.

Без намере да на било који начин утиче на уређивачку политику јавних гласила у Републици Србији, нити на право сваког новинара да потпуно самостално тумачи поступке лица која обављају највише дужности у држави, ово министарство принуђено је да реагује на више случајева кршења Закона о јавном информисању и медијима (,,Службени гласник Републике Србије“, бр. 92/2023), а посебно на вишеструка нарушавања јавног интереса у јавном информисању (члан 9. став 2. и члан 15. став 1.) садржана у претходно наведеном ауторском чланку госпође Петрушић која се односе на изношење неистина са циљем нарушавања достојанства личности министра информисања и телекомуникација господина Дејана Ристића. 

Подсећамо на то да је претходно наведеним одредбама Закона успостављена обавеза новинара и уредника да ,,преузете информације, идеје и мишљења пренесу веродостојно и потпуно“ (члан 9. став 2.), односно да ,,истинито и непристрасно“ информишу грађане (члан 15. став 1.). 

Дакле, очито је да је, за потребе писања претходно наведеног чланка, госпођа Петрушић, поред осталог, консултовала податке о министру Ристићу јавно доступне на званичној интернет презентацији Агенције за спречавање корупције, али да је том приликом пропустила да их тачно наведе.  

Наиме, у наведеном чланку ауторка тврди како министар Ристић и даље обавља дужност директора Музеја жртава геноцида што не одговара истини будући да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 4. јула ове године, констатовала раније поднету оставку министра Ристића, разрешила га те дужности на лични захтев и именовала господина Бојана Арбутину за вршиоца дужности директора те установе културе. Подаци о томе садржани су у оквиру званичне интернет презентације Агенције за спречавање корупције коју је госпођа Петрушић очито неуспешно консултовала приликом рада на свом чланку. 

Такође, у истом чланку госпођа Петрушић наводи и податке о имовини министра Ристића и том приликом износи неистину да он располаже станом од 33 м2 иако се у подацима садржаним на званичној интернет презентацији Агенције за спречавање корупције наводи да је власник идеалне половине стана од 33 м2. И овога пута госпођи Петрушић пошло је за руком да неуспешно консултује податке о министру Ристићу садржане у оквиру званичне интернет презентације Агенције за спречавање корупције. 

Коначно, госпођа Петрушић је у закључку свог чланка изнела још једну неистину указујући на то како је, током обављања дужности управника Народне библиотеке Србије, министар Ристић ,,одлучио да историју прилагоди својим идеолошким уверењима“ тако што је наредио да се збирка под називом Документациони центар ,,Ратови 1991–1999“ расформира, а да се ,,грађа растури по општем фонду библиотеке јер је подсећање на тај период историје прогласио за велеиздају“. Зарад тачног и објективног информисања јавности важно је да укажемо на то да је управо господин Ристић, препознајући значај те збирке, у својству вршиоца дужности управника Народне библиотеке Србије одлучио да се она задржи у постојећем облику збирке, односно corpus separtum–а, и тако сачува за потоње генерације и истраживаче. 

Да закључимо, само на основу ова три примера долази се до закључка да је госпођа Петрушић успела да, само у оквирима једног ауторског текста, у више наврата саопшти потпуне неистине и тиме наруши достојанство личности особе које је било предмет њеног професионалног интересовања. Стога читаоцима недељника ,,Радар“ препуштамо да самостално извуку закључак о могућим мотивима госпође Петрушић који су резултирали вишеструким професионалним пропустима и кршењем закона у процесу рада на овом чланку. 

Имајући све претходно саопштено у виду очекујемо да у првом наредном броју недељника ,,Радар“ у целини објавите ову реакцију Министарства, као и да исто учините и на званичној интернет презентацији листа који уређујете и то непосредно уз интернет верзију чланка госпође Петрушић коју овом приликом позивамо да се у свом даљем раду суздржи од изношења неистина, кршења прописа и професионалних стандарда.  

            С поштовањем,

Министарство информисања и телекомуникација

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси