Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Драгиша Петровић: Отворено писмо Ракочевићу и Брајовићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

05. 08. 2024.

Аутор: Драгиша Петровић

Драгиша Петровић: Отворено писмо Ракочевићу и Брајовићу

Више од пола века сам члан УНС-а. Сећам се оних првих црних чланских књижица, па црвених, па опет у некој другој боји...

Увек сам веровао, јер се УНС тако понашао, да је на страни истине и да никада није прилепак одређеној политичкој групацији. Нажалост, од доласка г. Живојина Ракочевића за председника, који се лепо удомио  у Грачаници тамо одвевши и име УНС (поделио организацију) и преузимања главне палице од стране О. Милошевић и још једног колеге, мислим из Ваљева, који се не скида са страница Данаса, Удружење новинара Србије је постало - ПОЛИТИЧКА СТРАНКА.

Запањен сам да Нино Брајовић све то као генерални секретар гледа, или је можда он један од креатора таквих ставова и понашања УНС-а.

Повод за ове реченице је најновије саопштење УНС-а у случају Тамаре Скрозза.

Господо из УНС ви нападате све оне који су реаговали на отворено изговорени став да је требало да ноћ између 5.и 6. октобра 2000. буде - ноћ крвавих ножева.

Она јасно и недвосмислено каже да је требало поубијати у тој ноћи све и Србији би било боље. Ало, г. Ракочевићу, г. Нино Брајовићу, зар заиста стојите иза ове изјаве која позива на убиство, а критикујете све оне (називајући их таблоидима у најорем смислу речи, иако таблоиди постоје у истој мери и на другој страни која вам је очито милија) који осуђују такве речи Скоззе.

Г. Брајовићу били сте и тада у УНС-у, нисте се чули извесно време, гледали сте који воз да ухватите. Жао ми је Нино, лично вас знам, знам и за ваш рад у ТВ Београд, и сам сам у то време радио у ТВ БГД на хроникама региона, знам и за ваша извештавања са ратишта и за то вам скидам капу.

Али, шта се деси сада да дозволите да неки одвуку УНС у политичку странку. У време Љиље Смајловић, Радомировића тога није било, нити раније...

А сада када кормило узеше Ракочевић, О. Милошевић, сврставање уз НУНС, Друштво новинара Војводине (Грухоњић, Недимовић), па онда предлажем да се утопите и постане једно једино удружење новинара Србије. 

Ни у сну нисам сањао да ће се УНС борити за политичку опцију, а не за истину и за новинаре.

Изневерили сте све оне који су годинама и деценијама у УНС-у. Зато је боље, то је мој позив новинарима, да једноставно не буду чланови ни једног удружења , већ своји. Нека мисле својом главом.

Као и г. Ракочевић, Брајовић, Милошевић који могу да нагињу позицији или опозицији, али приватно, али у наступу као удружење и када треба извагати сваку реч.

Заиста ми је жао што после толико година морам да кажем да УНС више није моје сталешко удружење, то је политичка странка, прилепак једној политичкој опцији.

Узгред: моју реакцију на саопштење УНС-а о Т. Скроза  нисте објавили на овом порталу, па зато и ово отворено писмо за које сам сигуран да га нећете објавити, јер добро видим да искључиво објављујете изјаве који су обајвљени у неким листовима или телевизијама који су блиски вашој политичкој опцији.

Ово писмо упућујем редакцији Танјуга и неким другим новинама, дубоко разочаран у УНС и неке људе који су били сведоци једног времена за које Скроза сматра да је требало да буде окоинчано у ноћи "крвавих ножева".

С поштовањем, Драгиша Петровић,дугогодишњи  новинар Радио Крагујевца и Радио Београда 1 у пензији, Крагујевац

 

П. С.  Да додам. Ту логику и призивање ноћи дугих и крвавих ножева сам 2004. сам преживео као новинар Радио Београда 1 и сарадник подгоричког Дана. Без икаквог разлога и повода, без решења, без икаквог објашњења, ухапшен сам и 22 дана био у затвору, изгубио посао у РТС (решење о избацивању са посла потписао А. Црквењаков) ,изгубио здравље и никада ми није речено зашто сам ухапшен. Тужио сам државу, РТС , добио их на суду, али је то доказ како то раде они које УНС подржава кроз иоправдавање претњи Тамаре Скроза.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

12.08.

2024.

dragiša petrović [нерегистровани] у 14:03

ZAR VAS NIJE STID...

nIKO IZ uns NIJE ODGOVORIO.nEKA KAŽU - NISI U PRAVU, LAŽEŠ,
















Niko iz UNS-a nije odgovorio na ovo otvoreno piemo koje je objavljeno i na nekim portali.Neka kažu: nije tačno, lažeš, bilo šta ,ali neka kažu. Nwe mogu. Sve je tačno. Dokaz još jedan: kako Vas, g. Rakočeviću, nije sramota da Vi,kao predsednik po sistemu "idi mi dodji mi"(jer drugi vladaju iz senke) ćutite da je napadnuta u vreme protesta u subotu novinarka Informera i njena tehnička ekipa. Postoji snimak. I Vi ćutite. Da se shvati: o Informeru nemam dobro mišljenje,kao uostalom i o Danasu jer je isti tip najnižeg tabloida,ali UNS valjda se bori za istinu i za novinare- A za Vas novinarka pomenutog glasila može da bude linčovana(uzgred i dama je) ,a Vi ćutite. Sram da Vas bude, izdali ste profesiju, časnu novinarsku, radi para koje Vam stižu sa "strane". Oduvek, naročito od kada je ova garnitura došla, Vi ste politička stranka, preduzeće koje poziva svoje "članstvo" da plaća članarinu. A to članstvo...ja pozivam kao član tog udsruženja od sedam,desetih prošlog veka - da to ne čini. Vi, g. Rakočeviću, živite udobno u Gračanici, u sukobu ste interesa(direktor Doma kulture i predsednik UNS-a) odcepili ste jedan deo UNS-a jer učestvujete u planiranju da jednog trenutka KiM bude nezavisatan,pa da se ima nešto uza sebe. Moram reći, besan, da ste izdali sve one članove koji stvarno misle o novinaru i integritetu novinara i zaštiti te profesije. Spojite se sa NUNSOM jer delite iste ideološke i druge vrednosti, delite i novac, ne morate zgradu...I na kraju: da li bar stavite malo prst na čelo pa se zapitate i kažete- e, trebalo je da se oglasimo za ovu damu ,koleginici, iz Informera.




Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси